Nagelstructuur

Nagelstructuur

Wat u moet weten over nagels

Onze nagels bestaan voor 90% uit harde keratine en vernieuwen zichzelf constant vanuit hun matrix, die zich onder de huid bevindt. Deze groei is van nature langzaam, maar varieert afhankelijk van de leeftijd, de toestand van de matrix en onze algehele gezondheid.

ongles-TB4-01.png

Nagelstructuur

Net als ons hoofd- en lichaamshaar zijn de nagels huidaanhangsels, een term die alle huid-gerelateerde structuren beschrijft die voornamelijk uit keratine bestaan. Ze bestaan uit verschillende delen:

  • • De nagelplaat is een semi-transparante, bolvormige strip. Deze bestaat uit meerdere lagen harde keratine en beschermt de vingertop. Deze is over het algemeen bleek-roze, maar kan witachtig, gelig of blauwachtig worden, afhankelijk van de temperatuur buiten of als gevolg van bepaalde medische aandoeningen.

• De lunula is de witachtige halvemaanvormige markering die zichtbaar is aan de basis van de nagel, vooral op de duimen.

  • • De nagelriem is een klein stukje huid dat de basis van de nagel min of meer bedekt en beschermt. Deze kan de lunula soms bedekken.

• Het nagelbed is de huidlaag waarop de nagelplaat zit en waaraan deze is bevestigd.

• De vrije marge is het uiteinde van de nagel dat buiten de vinger uitsteekt en niet aan het nagelbed is bevestigd.

• De wortel bevindt zich onder de huid aan de basis van de nagel.

• De matrix die zich onder de wortel bevindt, is het levende deel van de nagel. Dit is waar nieuwe cellen (keratinocyten) worden geproduceerd. Als de matrix is beschadigd, groeit de nagel onregelmatig (verkleuring, ribbels, vervorming), tijdelijk of permanent, afhankelijk van de omvang van de beschadiging.

ongles-TB4-02.png

Nagelgroei

Nagels groeien vanuit de matrix: de nagel vernieuwt zichzelf geleidelijk van de basis tot aan de vrije marge. Er worden constant nieuwe keratinocyten aangemaakt in de basale laag van de epidermis van de matrix, en ze migreren geleidelijk naar het oppervlak, waarbij ze steeds platter en harder worden. Beetje bij beetje duwen ze de oudste cellen naar de vrije marge van de nagel. In tegenstelling tot de huid werpt de nagel zijn eigen dode cellen niet spontaan af: deze verdwijnen alleen als we onze nagels knippen of vijlen.

De nagelgroei is dus continu, zoals die van lichaamshaar en hoofdhaar, maar gaat langzaam: onze nagels groeien ongeveer 3 mm per maand. Het duurt zes maanden om een vingernagel volledig te vernieuwen, en het duurt 12 tot 18 maanden voor een teennagel.

Dit is de gemiddelde snelheid voor een gezonde volwassene. Bij kinderen gaat het iets sneller, maar de nagels zijn zachter en kwetsbaarder. Bij oudere mensen daarentegen groeien ze steeds langzamer en de nagels worden dof, droog en breekbaar.

ongles-TB4-03.png

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.