De intieme zone en zwangerschap

De intieme zone en zwangerschap

Zwangerschappen zijn emotioneel erg intens en zijn ook een tijd van grote veranderingen voor het lichaam. De toename van vrouwelijke hormonen verstoort vaak de balans van de flora in de intieme zone, waardoor schimmel en irritatie vaak voorkomen.

Na de bevalling duurt het een aantal maanden voordat de balans hersteld is en tijdens deze periode kunnen nieuwe moeders last hebben van droogheid in de intieme zone. Deze droogheid kan ook voorkomen als ze ervoor gekozen hebben om borstvoeding te geven.

Lees onze tips voor het zoveel mogelijk beperken van aandoeningen van de intieme zone tijdens deze speciale tijd.

Een tijd van grote veranderingen

In de intieme zone van een vrouw bevinden zich van nature een overvloed aan bacteriële flora, die voornamelijk bestaat uit de Doderlein bacillen of lactobacillen. Deze behouden de natuurlijke zuurgraad van de vagina en dragen zo bij aan de bescherming van de intieme zone.

Andere potentieel pathogene bacteriën zijn ook in kleine hoeveelheden aanwezig in de vaginale flora, maar de lactobacillen voorkomen dat ze zich verspreiden.

Omdat dit direct verband houdt met de hormonen, is de balans van deze flora kwetsbaar. Maar tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een aanzienlijke toename van oestrogeen en progestagenen. Deze belangrijke hormonale veranderingen verzwakken de immuniteit van de intieme zone en veranderen de pH, wat de vermenigvuldiging van schimmels, gisten en pathogene bacteriën bevordert: schimmel, irritatie en infecties kunnen dan verschijnen.

intime-maternité-TB4-01.png

Goede gewoontes om aan te nemen

Omdat de intieme zone kwetsbaarder is tijdens de zwangerschap, is het verstandig om de risicofactoren voor irritatie zoveel mogelijk te beperken door goede intieme hygiëne gewoontes aan te nemen:

  • • Was uzelf iedere dag met een milde reiniger speciaal ontwikkeld voor de intieme zone. Voorkom overmatige hygiëne, want dit kan irritatie veroorzaken.

  • • Gebruik geen vaginale douches, omdat deze de vaginale flora veranderen en het risico op infecties vergroten.

  • • Gebruik nooit een washandje, een broedplaats voor bacteriën.

  • • Doe iedere dag schoon ondergoed aan; koop 100% katoen.

  • • Draag geen inlegkruisjes, want deze bevorderen maceratie en irritatie.

intime-maternité-TB4-02.png

Mocht u last krijgen van irritatie in uw intieme zone ondanks het volgen van dit advies:

  • • Schakel tijdelijk over op een product voor intieme hygiëne dat speciaal ontwikkeld is voor irritatie - een product dat antiseptisch is of een hogere pH heeft (vaak rond de 8). Ga terug naar uw normale hygiëneproduct zodra de symptomen van irritatie verdwenen zijn.

  • • Mocht u last krijgen van jeuk of een tintelend gevoel rondom de vulva en/of vagina, samen met zware en ongebruikelijke witte of gelige afscheiding, dan heeft u mogelijk last van schimmel: praat hierover met uw gynaecoloog en hij/zij zal een geschikte behandeling voorschrijven, meestal in de vorm van een crème en/of zetpillen.

  • • U moet ook uw gynaecoloog raadplegen als u last heeft van een brandend gevoel of ongewone geur.

intime-maternité-TB4-03.png

En na de bevalling?

Na de bevalling veroorzaakt de plotselinge afname van oestrogeen vaak vaginale droogheid, wat de intieme zone oncomfortabel en geslachtsgemeenschap pijnlijk kan maken. Maakt u zich geen zorgen: dit is een tijdelijke situatie en na een paar maanden zal alles weer spontaan normaal moeten worden.

Houd tot die tijd de goede gewoonten voor intieme hygiëne die u tijdens uw zwangerschap hebt aangenomen, vol. Zorg er vooral voor dat u uw intieme zone niet te vaak wast, want dit verandert de hydrolipidenfilm die uw slijmvliezen beschermt. U moet ook het gebruik van een glijmiddel overwegen om de geslachtsgemeenschap gemakkelijker te maken, maar gebruik geen middelen die vaseline of olie bevatten, want hierdoor worden condooms poreus en ineffectief.

Als de vaginale droogheid langer aanhoudt dan een paar maanden, raadpleeg dan een gynaecoloog. Hij of zij kan een medische oplossing voorstellen die geschikt is voor uw situatie.

intime-maternité-TB4-04.png

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.