Bestaat er een verband tussen haaruitval en de menopauze?

Bestaat er een verband tussen haaruitval en de menopauze?

De menopauze is een natuurlijk proces dat alle vrouwen in de loop van hun leven doormaken. Het lichaam ondergaat veel fysieke veranderingen als gevolg van hormoonschommelingen, die algemeen worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van haaruitval bij vrouwen in de menopauze.

Tijdens de menopauze daalt het oestrogeen- en progesterongehalte, terwijl de hoeveelheid androgene hormonen toeneemt. Afhankelijk van iemands genetische gevoeligheid produceren de follikels daardoor steeds zwakker en dunner haar en soms helemaal geen haar.

Andere factoren die kunnen bijdragen tot haaruitval tijdens de menopauze zijn: genetische gevoeligheid, veel stress, andere hormonale onevenwichtigheden (bijvoorbeeld bij de schildklier), voedingstekorten en bepaalde geneesmiddelen.

Van de verschillende vormen van haaruitval bij vrouwen [i] is androgene alopecia, ook wel FPHL (Female Pattern Hair Loss) genoemd, de meest voorkomende. Deze aandoening bestaat uit het geleidelijk dunner worden van het haar boven en aan de zijkanten van het hoofd. Ongeveer een derde van de vrouwen die er gevoelig voor zijn, heeft er last van en het wordt vaak erger als het oestrogeenniveau tijdens de menopauze daalt. [ii]

Haaruitval wordt vaak alleen als een cosmetisch probleem beschouwd, maar kan ook psychologische gevolgen hebben voor vrouwen, zoals een lager zelfbeeld, stress en angst. In dit verband zijn er verschillende soorten producten die het haar kunnen versterken en zo bijdragen tot de groei ervan. Bijvoorbeeld medische lotions, voedingssupplementen en cosmetische producten die rijk zijn aan ingrediënten zoals cystine, waarvan is aangetoond dat ze een doeltreffend profiel hebben voor het behoud van de gezondheid van het haar.

Laboratoires Bailleul, een toonaangevend bedrijf op het gebied van behandelingen tegen haaruitval, heeft een compleet assortiment dermatologische behandelingen, cosmetische producten en voedingssupplementen ontwikkeld. Deze specifieke behandelingen, versterkt met innovatieve actieve ingrediënten voor de gezondheid van het haar, helpen vrouwen in de menopauze om haaruitval aan te pakken en te voorkomen.


[i] Cleveland Clinic, Hair Loss in Women. Available at the link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921 -hair-loss-in-women
[ii] Fabbroncini G. et al., Female pattern hair loss: A clinical, pathophysiologic, and therapeutic review. Int J Womens Dermatol. 2018 Dec; 4(4): 203–211.

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.