• HAAR & NAGELS

  • Huid

  • Vrouwelijke gezondheid

HAAR & NAGELS

Hoofdhuid Aandoening

Wat is een gevoelige hoofdhuid?

De voornaamste oorzaak van een gevoelige hoofdhuid is teveel of te weinig talgproductie, wat irritatie kan veroorzaken. Daarnaast kunnen ook luchtvervuiling en stress leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid.

Haaruitval Aandoening

Is het normaal om je haar te verliezen?

Haaruitval is een normaal natuurlijk proces; het kan gediagnosticeerd worden op basis van het deskundige oordeel van een arts.

Haaruitval Gezondheid bij de vrouw

Komt haaruitval alleen bij mannen voor?

Alopecia androgenetica, ook wel 'klassieke mannelijke kaalheid' genaamd, treft, zoals het woord al zegt, voornamelijk mannen. In mindere mate kan het echter ook voorkomen bij vrouwen.

Haaruitval Aandoening

Wie moet ik raadplegen bij haaruitval?

Uw huisarts of dermatoloog stelt de diagnose.

Haaruitval Gezondheid bij de vrouw

Op welk moment zijn vrouwen het meest vatbaar voor haaruitval?

"Na de overgang, als de eierstokken geen oestrogeen meer produceren die een tegenwicht vormen voor de mannelijke hormonen die verantwoordelijk zijn voor haaruitval. Na de bevalling, maar binnen enkele maanden is het haarverlies weer terug op het oude niveau."

Haaruitval Aandoening

Wat is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval?

Bij mensen is de hoofdoorzaak in meer dan 90% van de gevallen androgenetische alopecia.

Haaruitval Gezondheid bij de vrouw

Hoe weet je of je als vrouw alopecia androgenetica hebt?

Vet haar heeft vaak te maken met het functioneren van de hoofdhuid. Vanwege hun hormoonproductie hebben mannen en adolescenten bijvoorbeeld vaker last van vet haar dan vrouwen. Er zijn manieren om het aan te pakken, maar als die niet helpen, kunt u een dermatoloog raadplegen.

Vet haar Hoofdhuid

Oorzaken van vet haar

Vet haar heeft vaak te maken met het functioneren van de hoofdhuid. Vanwege hun hormoonproductie hebben mannen en adolescenten bijvoorbeeld vaker last van vet haar dan vrouwen. Er zijn manieren om het aan te pakken, maar als die niet helpen, kunt u een dermatoloog raadplegen.

Huid Hoofdhuid

Wat is schilfering?

Schilfering van de hoofdhuid wordt veroorzaakt door het afstoten, in kleine lamellen, van de bovenste lagen van de opperhuid. Een ander woord hiervoor is exfoliëren. Schilfering is een natuurlijk onderdeel van huidvernieuwing, maar kan worden versneld na verbranding door de zon of een huidaandoening zoals psoriasis.

Huid Hoofdhuid

Wat is talg?

Talg is een stof die voornamelijk bestaat uit lipiden. Het wordt afgescheiden door de talgklieren die aan de haarbasis zitten. In combinatie met zweet beschermt het de huid tegen uitdroging en (schadelijke) externe invloeden.

Huid Hoofdhuid

Wat is hyperseborroe?

Hyperseborroe is het verschijnsel waarbij er teveel talg wordt geproduceerd, waardoor de huid er glimmend uitziet. Het geeft een vette huid en is eventueel betrokken bij het optreden van acne.

Huid Hoofdhuid

Wat is hoorncelschilfers?

Hoorncelschilfers zijn kleine huidlamellen die loslaten van de epidermis. Het afstoten van dode cellen in de vorm van minuscule schilfers is een natuurlijk proces. Als er veel schilfering optreedt wordt dit echter zichtbaar. Overmatige schilfering wordt veroorzaakt door dermatose (psoriasis) of ontsteking van de hoofdhuid (roos).

Huid Hoofdhuid

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Het uit zich vaak in de vorm van rode vlekken met een schubachtig aspect. Psoriasis treedt met name op bij de knieën, ellebogen, rond de navel en in de onderrug. Daarnaast kunnen ook de hoofdhuid, handen of slijmvliezen aangetast zijn.

Hoofdhuid

Wat is een haarzakje?

Het haarzakje is het onzichtbare deel van een haar. Het bevindt zich 4 mm onder de hoofdhuid en er zit een haar in. Het is een soort zakje, vandaar 'haarzakje', dat om de haarwortel zit.

Hoofdhuid

Wat is roos?

Roos bestaat uit dode cellen en komt voor in twee verschillende vormen. Bij de ene vorm zijn de schilfers droog en bedekken ze de kleding op de schouders. Bij de vette vorm zijn ze groter en plakkerig. Roos wordt veroorzaakt door de vermenigvuldiging van gist, waardoor een te snelle celvernieuwing optreedt.

Hoofdhuid Nagels

Wat betekent integumentum?

Integumentum is het Latijnse woord voor bedekking. Het heeft betrekking op alle (zichtbare) producten van de epidermis, waaronder dus haar en lichaamshaar.

Hoofdhuid Aandoening

Wat betekent alopecia?

Alopecia is het verlies van haar en lichaamshaar, met als laatste fase kaalheid. Alopecia komt voor bij mannen, maar ook bij vrouwen, en kan zowel gedeeltelijk als totaal van aard zijn. Er zijn diverse factoren die haarverlies kunnen veroorzaken: erfelijkheid, stress, tekort aan voedingsstoffen, verkeerde shampoo...

Hoofdhuid Aandoening

Wanneer spreekt men van alopecia androgenetica?

Haarverlies dat genetisch van oorsprong is wordt ook wel alopecia androgenetica of androgenetische alopecia genoemd. Deze vorm van alopecia, de meest voorkomende, wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen, de androgenen. In de volksmond is de term voor alopecia androgenetica simpelweg 'kaalheid'. Het kan al op hele jonge leeftijd beginnen, rond de leeftijd van 18 jaar.

Aandoening

Androgenen

Androgenen zijn mannelijke hormonen die worden uitgescheiden door de testikels, eierstokken en de twee bijnieren die elk boven een nier zitten. Het meest actieve androgeen is testosteron. Haarverlies dat genetisch van aard is, is dus te wijten aan de invloed van deze mannelijke hormonen.

Nagels Aandoening

Wanneer spreekt men van broze of gespleten nagels?

De oorzaak van broze of gespleten nagels is een zwakke nagelstructuur. Een nagel bestaat uit een aantal keratinelagen die om een aantal redenen los kunnen komen van elkaar. Bijvoorbeeld door het gebruik van een nagelschaar of -knipper, verkeerde cosmetica, frequente blootstelling aan schoonmaakmiddelen, tekort aan voedingsstoffen, langdurig onderdompelen in water...

Nagels Aandoening

Wat is een zachte nagel?

De zachte nagel buigt en scheurt gemakkelijk: hij heeft extra bescherming nodig. De reden heeft vaak te maken met een tekort aan vitaminen en mineralen in de dagelijkse voeding. Het kan ook veroorzaakt worden door een slechte algemene gezondheid. De oplossing: aanbrengen van een vochtinbrengende nagelverharder om de hechting tussen de verschillende keratinelagen te herstellen.

Nagels Aandoening

Wat is een geribbelde nagel?

De ribbels op een nagel kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn. Ze wijzen op veroudering van de nagel, een huidziekte (mycosenagel...) of een slechte bloedsomloop. De groeven verzwakken de nagel, waardoor deze lelijk wordt. Bij de behandeling ervan worden de groeven met een laklaagje gevuld om het nageloppervlak weer egaal te maken.

Huid

Huid Hoofdhuid

Wat zijn dermocosmetica?

Een dermocosmetisch product wordt plaatselijk aangebracht, op de huid, de hoofdhuid of het haar. Het zijn producten die een cosmetische en dermatologische werking combineren. Dermocosmetische behandelingen zijn ontwikkeld voor behoud van gezonde en mooie huid en haren. Ze helpen bij het hydrateren van de droge huid, het behandelen van roos, geven verlichting bij psoriasis, enz.

Huid

Wat is de lederhuid?

De lederhuid is de huidlaag onder de epidermis en boven de subcutis. Het bestaat uit collageen en elastische vezels, die de huid weerstand en elasticiteit geven. Daarnaast fungeert het als vochtreservoir dankzij moleculen die water opvangen, de zogenaamde GAG's of glycoaminoglycanen.

Huid

Wat is de epidermis?

De epidermis is de bovenste laag van de huid en ligt op de lederhuid. De epidermis laat geen water door en vormt de eerste verdedigingslinie tegen (schadelijke) externe invloeden.

Huid

Wat is de hoornlaag?

De hoornlaag is een beschermende laag die het hele huidoppervlak bedekt. Het bestaat voornamelijk uit zweet, talg en water en heeft als belangrijkste functie om de huid te beschermen tegen bacteriën. Het is kort gezegd de buitenste beschermlaag. Daarnaast zorgt de hoornlaag dat de huid flexibel en gehydrateerd blijft.

Huid Beschadigde huid

Wat is atopie?

Atopie is een erfelijke aanleg van het immuunsysteem om overgevoeligheidsreacties te ontwikkelen. Atopie uit zich in verschillende vormen, zoals chronische of allergische rinitis, astma, conjunctivitis of voedselallergieën. Een andere vorm waarin deze erfelijke aanleg zich kan uiten is via atopische dermatitis.

Huid Beschadigde huid

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door een chronische droogheid en ontsteking van de huid die, in periodes van een opleving, gepaard gaat met jeuk. Deze huidaandoening is genetisch van aard, wordt veroorzaakt door een allergie, en treedt op bij 20% van de kinderen in de Westerse wereld.

Huid

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidprobleem in het gelaat dat te maken heeft met couperose. Kenmerkend voor rosacea is roodheid gecombineerd met puistjes, met name op de neus, de kin, het voorhoofd en de wangen. Rosacea wordt ook wel acne rosacea genoemd.

Acne Aandoening

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is een veel voorkomende vorm van acne. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikels en talgophopingen, de zogenaamde 'comedonen'. Het is met andere woorden een ergere vorm van jeugdpuistjes, met het optreden van puisten, papels, knobbeltjes en nodulaire cysten.

Acne Aandoening

Wat is acne comedonica?

Acne comedonica is een veel voorkomende vorm van acne. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van lesies als gevolg van overmatige verhoorning van de uitgang van talgklieren. Er zijn twee soorten lesies: comedonen (zwarte puistjes) en microcysten (kleine witgele puistjes onder de huid).

Acne Aandoening

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters zijn in wezen een overmatige ophoping van talg dat, uitgescheiden door de talgklier, de huidporie verstopt. Er zijn drie soorten mee-eters, waaronder de open mee-eters of 'blackheads'. Blackheads zijn donker van kleur vanwege oxidatie van het deel dat in contact staat met de lucht.

Acne Aandoening

Wat is een matterend product?

Een matterend product zorgt dat de huid minder glimmend oogt. De werking is gebaseerd op absorberen van de talgafscheiding en vermindering van de talgproductie. Belangrijke bestanddelen zijn vitaminen en zink die de glans bij de bron neutraliseren, of methodes die de porie diep van binnen ontstoppen. Matterende producten zijn beschikbaar als poeder, foundation of emulsie.

Acne Aandoening

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking ontstaat als het lichaam een afweerreactie geeft op een aanval van buitenaf, in geval van een infectie, brandwond, allergie, enz. Op de huid uit het zich doorgaans in de vorm van roodheid, zwelling, warmte of irritatie.

Acne

Astringent

Een astringent middel heeft als eigenschap dat het de weefsels uitdroogt en aanspant. Een astringerende stof kan worden gebruikt vanwege zijn antiseptische eigenschappen. Onjuist gebruik van adstringerende zeep kan een droge huid geven; in dat geval moet het vervangen worden voor een vettige zeep, die meer geschikt is voor de droge huid.

Acne Beschadigde huid

Wat is ichtyosis?

Ichtyosis is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een zeer droge huid met plak- of schubvorming. De huid voelt ook ruw aan. Ichthyosis is het gevolg van een abnormale verdikking van het stratum corneum, oftewel de hoornlaag boven op de huid.

Droge huid

Wat is xerose?

Xerose is de dermatologische term voor een droge tot zeer droge huid. De aandoening wordt gekenmerkt door een ruwe en weinig flexibele huid.

Huid Roodheid

Wat is couperose?

Couperose staat voor een permanente roodheid van specifieke delen van het gelaat, zoals de neus of wangen. Het wordt veroorzaakt door een verwijding van de bloedvaten. Couperose is een stapje erger dan erythrose, een vorm met kleine rode vlekjes meer verspreid over het gelaat.

Huid Roodheid

Wat is erythrose?

Erythrose uit zich in permanente roodheid verspreid over het gelaat. Het ontstaat vanwege (schadelijke) invloeden van buitenaf, zoals scheren of schommelingen in temperatuur. De delen die het vaakst zijn aangedaan zijn de neus, kin, het voorhoofd en de wangen.

Vrouwelijke gezondheid

Hygiëne Verzorging bij de vrouw

Wat is de juiste behandeling bij jeuk van de intieme zone?

Afhankelijk van de oorzaak van de intieme, vaginale of vulvaire jeuk, kan uw arts bepaalde producten aanbevelen (infectiebestrijder of dermatologische crème). Deze medicamenteuze behandeling kan eventueel gebruikt worden in combinatie met specifieke producten voor intieme hygiëne die zijn aanbevolen voor hun kalmerende en verlichtende werking.

Hygiëne Verzorging bij de vrouw

Hoe kun je jeuk van de intieme zone voorkomen?

De eerste stap is het voorkomen van terugvallen en het nemen van de juiste maatregelen. Op nummer 1 staat daarbij het gebruik van de juiste producten voor persoonlijke hygiëne. Hoe dan ook is het raadzaam om een zorgverlener te raadplegen; het stekende gevoel in de schaamstreek hoeft namelijk niet per se het gevolg te zijn van een schimmelinfectie. Vandaar het belang om een arts te raadplegen: alleen uw arts is in staat om voor de betreffende aandoening de juiste ​​medicamenteuze behandeling voor te schrijven.

Zwangerschap Verzorging bij de vrouw

Hoe ontstaan striae?

Striae lijken nog het meest op kleine littekens op het huidoppervlak. In eerste instantie zijn striae rood-paars van kleur, pas later worden het witte lijnen.

Zwangerschap Verzorging bij de vrouw

Wat kun je tegen striae doen?

Ook bij striae geldt: voorkomen is beter dan genezen. Belangrijke aspecten hierbij zijn het voorkomen van snel gewichtsverlies en -toename door te zorgen voor een gezonde levensstijl met regelmatig bewegen.

Zwangerschap Verzorging bij de vrouw

Waarom heb ik haarverlies na de bevalling?

Dit haarverlies is typerend voor de periode na de bevalling. Naarmate de hoeveelheid zwangerschapshormoon weer normaliseert, zullen de veranderingen die het in het lichaam teweegbracht geleidelijk afnemen en wordt het haar weer als voorheen.

Haaruitval Verzorging bij de vrouw

Hoelang houdt het haarverlies na de bevalling aan?

De duur van haaruitval na de bevalling wisselt per vrouw. Meestal houdt het ongeveer 3 maanden aan, en gaat het haar zo'n 6 maanden na de bevalling weer groeien. Ongeveer 12 maanden na de bevalling is de haargroei weer als voorheen.

Overgang Verzorging bij de vrouw

Wat zijn overgangsklachten?

De overgang is een natuurlijk proces, en geen ziekte. De etymologische betekenis van het andere woord voor overgang, menopauze, staat letterlijk voor het stoppen van de menstruatie. Het is een verwijzing naar het stadium waarin de eierstokken stoppen met het produceren van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.

Overgang Verzorging bij de vrouw

Vanaf welke leeftijd begint de overgang?

De overgang begint meestal rond de leeftijd van 50 jaar.

Intieme gezondheid Verzorging bij de vrouw

Wanneer spreekt men van een urineweginfectie?

Een urineweginfectie is een infectie van het urinestelsel, en meestal gaat het om de blaas, urethra of nieren. De ontsteking wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in het maagdarmkanaal (E. Coli) die de urinewegen vanuit de anus infecteren.

Intieme gezondheid Verzorging bij de vrouw

De verschillende urineweginfecties

Urineweginfecties kunnen beperkt blijven tot de onderste urinewegen (niet verder dan de blaas); daarbij spreken we in geval van de blaas van cystitis en van urethritis bij een ontsteking van de urethra. In sommige gevallen dringen de ziektekiemen de urinewegen helemaal tot de nieren binnen; de term daarvoor is pyelonefritis. Als de prostaat is aangetast, wordt dit prostatitis genoemd.

Intieme gezondheid Verzorging bij de vrouw

Kunnen urineweginfecties voorkomen worden?

Ja, en dat kan zelfs op heel eenvoudige manieren. Vermijd bij afvegen op het toilet bijvoorbeeld van achter naar voor te vegen, gebruik geen vaginale douche (dat heeft namelijk invloed op de vaginale flora), drink veel water, urineer voor en na geslachtsgemeenschap, draag niet te strakke kleding en gebruik bij voorkeur katoenen ondergoed.