Roos

Roos

Roos

Roos is een veel voorkomende hoofdhuidaandoening waar een op de twee mensen last van heeft tijdens zijn leven. Het wordt veroorzaakt door overmatige vernieuwing van hoofdhuidcellen en manifesteert zich als een snelle productie van dode huidschilfers die vervolgens zichtbaar zijn in het haar of op kleding. Hoewel roos niet schadelijk is, is het geen mooi zicht en gaat het vaak gepaard met jeuk. Daarom is het belangrijk om dit effectief aan te pakken.

pellicules-TB4-01.png

Hoe roos ontstaat

Onze hoofdhuid is bedekt met een beschermende vettige film, die bestaat uit talg. Een gistachtige schimmel genaamd Malassezia leeft van nature in deze vettige substantie en wordt hierdoor gevoed. Maar bij sommige mensen, en op bepaalde tijden, kan er een buitensporige proliferatie van Malassezia zijn. Dit veroorzaakt een ontsteking in de hoofdhuid waardoor deze gaat jeuken. Een immuunrespons wordt dan geactiveerd tegen de Malassezia, wat leidt tot een snelle reproductie van de huidcellen aan het oppervlak en chronische afschilfering. Kleine schilfertjes dode huid komen los van de hoofdhuid: dit is roos.

Na de puberteit krijgt een op de twee personen op een bepaald moment in zijn leven last van roos. Mannen hebben hier het meeste last van, maar veel vrouwen hebben er ook last van.

pellicules-TB4-02.png

De verschillende soorten roos

Er zijn verschillende soorten roos, die niet allemaal even ernstig zijn:

Droge roos: kleine witachtige of grijzige schilfertjes (opeenhoping van dode cellen) vallen spontaan of tijdens het borstelen uit het haar en nestelen zich op kleding. De hoofdhuid is ook bedekt met schubben, zonder zichtbare roodheid.

Vette roos: grotere, dikkere en vettere schubben zijn zichtbaar, samen met een lichte roodheid op het voorhoofd, langs de haarlijn.

Pityriasis amiantacea: in sommige zeldzamere gevallen kunnen zich zeer dikke witte of gelige schubben ophopen aan de basis van de haarschachten en deze in plukjes aan elkaar binden.

Over het algemeen heeft men niet constant last van roos; het komt voor op bepaalde momenten waarbij er tussentijds verbetering optreedt.

pellicules-TB4-03.png

Predisponerende factoren

Als het om roos gaat, zijn we niet allemaal hetzelfde: sommige mensen zijn er gevoelig voor en zullen regelmatig last hebben van roos, terwijl anderen er nooit last van krijgen. Desalniettemin zijn er bepaalde factoren die bij kunnen dragen aan het verschijnen van roos:

– Winterachtig en vochtig weer.

– Stress en sterke emoties.

– Vermoeidheid en overmatige inspanning.

– Vervuiling.

– Het gebruik van schadelijke haarproducten.

pellicules-TB4-04.png

Het behandelen van roos

Tegenwoordig zijn er zeer effectieve behandelingen tegen roos. Deze bestaan uit plaatselijke antischimmel-behandelingen in de vorm van shampoos, lotions of crèmes, die ervoor zorgen dat overtollig gist van de hoofdhuid wordt verwijderd. Ze verzachten ontstekingen en maken de productie van huidcellen weer normaal.

Er is echter geen permanente oplossing: als uw hoofdhuid vaak last heeft van roos, is een herhaalde behandeling bij elke aanval en een regelmatige plaatselijke verzorgingsbehandeling nodig om terugval te verminderen en uw hoofdhuid schoon te houden. Raadpleeg een huidspecialist om de meeste geschikte behandeling voor u geval te bepalen.

1-P Bruderer. Rev Med Brux 2004 ; 25: A 273-6

2- Lisper D.,  Chosidow o et Grosshans E, Encycl Méd Chir (Elsévier, Paris), Dermatologie, 12-220-A-05, 1997, 6p. (lésions élémentaires de la peau : séméiologie cutanée.. )

3- Perrot JL, Misery L. Encycl Méd Chir (Elsévier, Paris), Dermatologie, 98-827-A-10, 1999, 7p. (Dermatoses liées à MF)

4- GE Pierard ; Réalités thérapeutiques en Dermato-Vénérologie, 2009 Janvier, N°183.

pellicules-TB4-05.png

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.