Haaruitval

WAT IS HAARUITVAL?

Haaruitval is vaak een bron van zorg en hoewel dit het meest voorkomt bij mannen kunnen vrouwen er ook last van hebben. Het kan verschillende vormen aannemen en veroorzaakt worden door meerdere factoren. Om het effectief te behandelen, is vroegtijdige tussenkomst essentieel.Haaruitval is vaak een bron van zorg en hoewel het vaker voorkomt bij mannen, kunnen vrouwen er ook last van hebben.

 

Haar vernieuwt zichzelf continu en het is heel normaal om iedere dag een beetje haar te verliezen, en iets meer in de lente of herfst. Het is ook normaal dat haar lichter wordt naarmate we ouder worden: geleidelijk worden de nieuwe haartjes fijner dan de vorige.

 

Haaruitval wordt een probleem als er elke dag meer dan honderd haartjes uitvallen. Op de lange termijn kan het haar dunner worden of helemaal verdwijnen, wat een verandering in het fysieke uiterlijk veroorzaakt. Dit is soms moeilijk om mee te leven.

chute-cheveu-TB4-01.png

De verschillende vormen van haaruitval

Alopecia androgenetica

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is alopecia androgenetica, wat betekent dat de oorsprong ervan zowel hormonaal als genetisch is. Het komt veel vaker voor bij mannen – 1 op de 2 mannen heeft er last van als ze de 50(1)(2) zijn gepasseerd – en soms kan het al in de puberteit beginnen. Het haar wordt eerst dunner boven de slapen en het voorhoofd. Bij vrouwen wordt het haar dunner aan de bovenkant van de hoofdhuid.

Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes gevoeliger worden voor androgenen. Deze mannelijke hormonen versnellen de levenscyclus van het haar waardoor de haarzakjes geleidelijk verslijten. Ze stoppen uiteindelijk met produceren en het haar wordt dunner.

Bekijk de pagina met deskundig advies over alopecia androgenetica voor meer informatie.
1 op de 2 mannen heeft er last van tegen de tijd dat ze de 50 zijn gepasseerd

(1) – Mounsey AL, Reed SW. Am Fam Physician. 2009 ; 80(4): 356-362.

(2) – Matard B et Reygagne P. Thérapeutique Dermatologique. Flammarion Médecine Sciences 2001.


FragmentarischE alopecia op een normale hoofdhuidFragmentarisch alopecia op een normale hoofdhuid

In dit geval wordt het haar dunner of is er kaalheid op bepaalde plekken op de hoofdhuid, terwijl de rest van het haar normaal is en de hoofdhuid gezond is. Alopecia areata (een auto-immuunziekte die totale haaruitval op kleine plekken van de hoofdhuid veroorzaakt) en trichotillomanie (een psychische aandoening waarbij men een aandrang heeft om de eigen haren uit te trekken of te draaien) zijn de twee belangrijkste oorzaken van dit soort alopecia.

Te vaak uw haar opsteken in strakke kapsels, zoals knotjes, vlechten of paardenstaarten kan ook leiden tot fragmentarische alopecia. Het komt vaak voor bij mensen met kroezelig haar.

Voor meer informatie over fragmentarische alopecia, bekijk de pagina met deskundig advies over dit onderwerp.


FragmentarischE alopecia op een beschadigde hoofdhuid

Sommige aandoeningen of huidinfecties (lichen planus, lupus enz.) evenals littekens als gevolg van stoten of brandwonden kunnen leiden tot de vernietiging van de haarzakjes op de aangetaste plekken. Deze zijn dan helemaal kaal. Het is belangrijk om snel onderscheid te maken tussen deze twee oorzaken: ontstekingsziekten (lichen planus en lupus) kunnen onomkeerbaar haaruitval veroorzaken als ze niet op tijd worden gediagnosticeerd.

Ringworm, een schimmelinfectie van de hoofdhuid, produceert ook fragmentarische alopecia. Dit komt vooral veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen groeit het haar weer terug zodra de infectie verdwenen is.


Telogeen effluvium

Telogeen effluvium wordt gekenmerkt door plotseling, overvloedig en diffuus haaruitval en kan worden veroorzaakt door fysiologische factoren (voedingstekorten, extreme vermoeidheid, bevalling, de stress van een operatie, enz.) of psychologische factoren (emotionele shock, intense stress, depressie). Het is over het algemeen onschadelijk en verdwijnt in de meeste gevallen spontaan na een paar maanden.

Bekijk de pagina met deskundig advies over telogeen effluvium voor meer informatie.

chute-cheveu-TB3-01.png

Het behandelen van haaruitval

Zo vroeg mogelijk actie ondernemen is essentieel om kaalheid te voorkomen: behandelingen zijn veel effectiever als het haar nog niet helemaal verdwenen is. Daarom moet u uw huidspecialist raadplegen zodra u merkt dat uw haar dunner wordt. Ze zullen u helpen om de oorzaak van uw haaruitval vast te stellen en zullen een geschikt behandeling bepalen: een plaatselijke behandeling, orale medicatie en in de meest ernstige gevallen zelfs een operatie.

Bekijk de pagina met deskundig advies voor meer informatie over het voorkomen en behandelen van haaruitval.

chute-cheveu

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.