HAARUITVAL BIJ MANNEN EN VROUWEN

HAARUITVAL BIJ MANNEN EN VROUWEN

Het verlies van een paar haren per dag is helemaal normaal. Ons haar wordt continu vernieuwd. Als we eventuele kaalheid willen voorkomen, dan moeten we ons zorgen maken over versneld haarverlies.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor overmatig haarverlies. Het kan echter voorkomen worden en behandeld als het probleem vroeg genoeg wordt aangepakt.

Haaruitval: een natuurlijk vernieuwingsfenomeen

Onze haardos telt naargelang van de persoon tussen 100.000 en 150.000 haren. Deze worden continu vernieuwd.

We verliezen elke dag tussen 50 en 100 haren, die vervangen worden door nieuwe aangroei.

Elke haarfollikel op onze schedel produceert een haar. Het is een cyclisch productieproces. Gedurende gemiddeld 2 tot 5 jaar bij mannen en 3 tot 7 jaar bij vrouwen, produceert elk follikel een haar met een snelheid van 2 millimeter per week. Aan het einde van deze groeifase blijft de dode haar een tijdje hangen voordat die loslaat. Wanneer die haar uitgevallen is, begint het follikel met een nieuwe groeifase.

De cyclus kan zich tussen 20 en 25 keer herhalen voordat het follikel uitgeput raakt.

pelo 1208x538.jpg

Let wel:

In de loop der tijd worden bij elke cyclus de door een follikel geproduceerde haren steeds dunner. Dit verklaart dat het haar bij een oudere persoon steeds dunner lijkt te worden, hoewel er wel nog evenveel uit de hoofdhuid groeien.

Haaruitval: wanneer moeten we ons zorgen maken?

Er is geen reden tot bezorgdheid als u ontdekt dat er enkele haren in uw hand blijven wanneer u ermee door uw haar gaat of in de kam of borstel blijven zitten, of als u er één of meer ziet vallen op uw bureau.

We spreken van een versneld haarverlies bij een verlies van meer dan 100 haren per dag, of als het verlies op een bepaalde zone van de hoofdhuid sterker is dan op de rest van het hoofd.

Als u een sterker haarverlies vaststelt, moet er een diagnose gesteld worden en gezocht worden naar de oorzaak van het probleem.

De verschillende soorten haaruitval

Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben: genetisch, hormonaal, fysiologisch of psychologisch. Het kan continu of tijdelijk zijn en treft even goed mannen als vrouwen.

Androgene alopecia bij mannen

Androgene alopecia is de vaakst voorkomende vorm van haarverlies.

De oorzaak is zowel hormonaal als genetisch. Het ligt aan het samenvallen van twee factoren:
- de aanwezigheid van androgenen (mannelijke hormonen)
- de genetische gevoeligheid van de haarfollikels voor mannelijke hormonen

Mannelijke hormonen induceren dan een versnelling van de levenscyclus van het haar, die de haarfollikels geleidelijk uitput. Deze stoppen dan met hun werking en de haren worden steeds dunner.

Een op de twee mannen van 50 jaar heeft met dit probleem te maken. Het kan echter ook veel vroeger optreden, en wel vanaf de puberteit.

Bij mannen manifesteert alopecia androgenetica zich eerst met kalende gebieden aan de slapen en op het voorhoofd.

Imagem Minoxidil 494x647.jpg

Androgene alopecia bij vrouwen

Vrouwen kunnen ook lijden aan androgene alopecia.

De oorzaken zijn dezelfde als voor mannen, want vrouwen produceren ook mannelijke hormonen in de bijnieren en de eierstokken. Deze geheel natuurlijke afscheiding van androgenen is wel lager dan bij mannen.

Bij vrouwen is de haaruitval ook meer gespreid en deze vordert trager. De kaalheid ontstaat vaak boven op het hoofd.

Imagem Minoxidil 494x647.jpg

Haarverlies in plukken op een normale hoofdhuid: alopecia areata en trichotillomanie

Bij haarverlies in plukken op een normale hoofdhuid dunt het haar uit of verdwijnt het op plekken van de hoofdhuid, terwijl andere zones normaal en gezond zijn.

Alopecia areata en trichotillomanie zijn twee hoofdoorzaken van dit probleem.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het haar volledig uitvalt op kleine zones van de hoofdhuid.

Trichotillomanie is een nerveuse tic waarbij een persoon het eigen haar uittrekt of eraan plukt, waardoor het haar op bepaalde plekken helemaal uitvalt.

Haarverlies in plukken op een aangetaste hoofdhuid

Bepaalde aandoeningen of infecties van de huid, alsook littekens door stoten of verbranding kunnen leiden tot een vernietiging van de haarfollikels in de getroffen zones. Het haar valt dan in plukken uit op een beschadigde hoofdhuid.

Als de aantasting van de hoofdhuid een inflammatoire oorzaak heeft, is het belangrijk om de oorzaak daarvan snel op te sporen - bijvoorbeeld Lichen ruber planus of lupus. De aangepaste behandeling kan dan snel worden opgestart om onomkeerbaar haarverlies door een laattijdige diagnose te vermijden.

Er zijn nog andere oorzaken voor de aantasting van de hoofdhuid, zoals Tinea capitis of schimmelinfecties. Deze komen vaak voor bij kinderen. In de meeste gevallen groeit het haar terug na de behandeling.

Telogeen effluvium

Bij telogeen effluvium is de haarcyclus ontregeld. Dit uit zich als plots niet gelokaliseerd verlies van veel haar. Het kan te wijten zijn aan fysiologische (voedingsgebrek, na een bevalling of operatie, extreme vermoeidheid…) of psychologische factoren (emotionele shock, intense stress, depressie).

Deze tijdelijke vorm van haarverlies wordt beschouwd als goedaardig.

Het probleem van haarverlies voorkomen of behandelen

Zoals reeds aangegeven, zijn er uiteenlopende oorzaken voor haarverlies. Wanneer u ziet dat uw haar begint uit te dunnen, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen voor een diagnose. Door snel te handelen, kan men kaalheid voorkomen of op zijn minst vertragen. Volgens de aard van uw haarverlies en de oorzaken, kunnen verschillende behandelingen overwogen worden: lokale verzorging, orale geneesmiddelen of een operatie in de ernstigste gevallen.

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.