Haarverlies tegengaan

Haarverlies tegengaan

Androgene alopecia is de vaakst voorkomende vorm van haarverlies. We geven u enkele adviezen om deze akelige aandoening te bestrijden.

Haarverlies kan te wijten zijn aan verschillende fenomenen en krijgt vele namen. De meest courante vorm is androgene alopecia, een aandoening met een genetische oorzaak waar vaak moeilijk mee te leven valt. De aandoening valt echter te voorkomen of te vertragen door een paar gewoonten aan te nemen.

Haarverlies voorkomen

Het haar goed verzorgen is de eerste reflex om de kans op haaruitval te verkleinen en vooral een zijdezachte haardos te behouden. Voorzichtigheid is vooral geboden als er gevallen zijn van haarverlies en kaalheid zijn in uw familie en dan gelden er deze verschillende adviezen:

prevenir-alopecie-TB2-01_1.png
  • Zorg voor een evenwichtige voeding rijk aan eiwitten, ijzer, zink, magnesium… Bananen, spinazie en vette vis bevatten tal van voedingsstoffen die helpen in de strijd tegen haarverlies;
  • Vermijd om te roken: roken heeft tal van negatieve effecten op het haar: het bevordert de uitval en vertraagt de groei. Dat kan dus een bestaande androgene alopecia verergeren;
  • Zorg goed voor uw haar: vermijd te strakke kapsels, gebruik niet te vaak een haartang of haardroger, of chemische kleuringen;
  • Bescherm het haar tegen de zon: net als de huid, is het haar gevoelig voor UV. Het is dus belangrijk om het haar te beschermen met UV werende bedekking of door ze te spoelen met zuiver water na het baden;
  • Vermijd bronnen van stress: die kunnen haarverlies bevorderen door de hormonen die dan worden afgescheiden;
  • Verbeter de bloedsomloop van uw schedel: dit bevordert de aanvoer van essentiële voedingsstoffen naar de haarwortels;
  • Doe een kuur met voedingssupplementen om het haar te versterken.

Behandelingen tegen de haarverlies

Behalve goede gewoonten, zijn er een aantal behandelingen tegen haarverlies en deze kunnen werkzaam zijn als ze vroeg genoeg en regelmatig worden gebruikt.

In de eerste plaats is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen bij de eerste tekenen van haarverlies. Deze kan de oorzaak opsporen met een klinisch onderzoek, een meting van de bloedwaarden en eventueel een trichogram. Dit is een totaal pijnloos onderzoek van de wortels van een twintigtal haren om een eventueel probleem in de haarcyclus op te sporen. Na verloop van deze tests kan de arts u een aangepaste behandeling voorschrijven: een lokale verzorging of geneesmiddelen. In het geval van ernstig haarverlies kan een haartransplantatie aanbevolen worden.

Daarna wordt de behandeling gevolgd met regelmatige onderzoeken. Er is wat geduld vereist, want de haaruitval stopt pas na 2 tot 3 maanden behandeling. Er zouden dan kleine haartjes moeten verschijnen. Na enkele maanden is de aangroei op zijn maximum gestabiliseerd. We moeten er echter wel bij zeggen dat er momenteel geen definitieve behandeling bestaat voor androgene alopecia. Regelmatige opvolging is dus nuttig om voorschriften te krijgen waarmee de reeds verkregen resultaten behouden kunnen worden.

Het is ook aanbevolen dermatologische verzorging te gebruiken, zoals shampoos en lotions, alsook voedingssupplementen die uw haar krachtig en vitaal maken.

prevenir-alopecie-TB4-02.png

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.