Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Haarverlies is normaal. U kunt het echter verergeren met slechte gewoonten. Dat zit zo:

Gemiddeld verliezen we tussen 50 en 100 haren per dag. Sommige factoren kunnen dit haarverlies verergeren. Andere elementen, zoals chronische androgene alopecia, veroorzaakt ook aanzienlijk haarverlies. Dit heeft te maken met een overmatige gevoeligheid van de haarfollikels voor mannelijke hormonen. Tal van andere factoren kunnen echter een bestaand haarverlies verergeren. Dit haarverlies kunt u beperken door een aantal gewoonten te veranderen.

Haarverlies door onaangepaste voeding

Een evenwichtige voeding draagt bij tot de gezondheid van het haar. Proteïnen, ijzer, zink… Al deze voedingsstoffen zijn essentieel. Bij voedseltekorten kan het haar snel bros, droog, dof en breekbaar worden. Er is dan een risico op meer haarverlies. Om dit haarverlies te bestrijden, kiest u liever eiwitrijke voeding zoals kaas of soja. Met linzen bouwt u bovendien een voorraad aan vitamine B, zink en zwavel op.

facteurs-chute-cheveu-TB4-01.png

Haarverlies door stress

Stresstoestanden stimuleren de afscheiding van een aantal hormonen in het lichaam. Op den duur heeft dit een ongunstig effect op ons lichaam met name op het haarverlies1.

Sommige situaties houden ook een emotionele shock in (overlijden, scheiding,…) en veroorzaken haarverlies dat een reeds aanwezige androgene alopecia kan verergeren. Deze verergering kan pas meerdere maanden na de shock optreden en ligt net als stress aan de afscheiding van meer mannelijke hormonen.

facteurs-chute-cheveu-TB4-02.png

Moederschap, een rollercoaster voor uw haar

Zwangerschap en de bevalling veroorzaken grote hormonale veranderingen, met name een verhoging van de productie van oestrogeen. Dit laatste bevordert de haargroei en het valt minder snel uit. Na de geboorte daalt het oestrogeengehalte en dit kan haarverlies veroorzaken. Geen paniek, het gaat wel over. Na enkele maanden heeft uw haardos opnieuw zijn oorspronkelijke dichtheid.

facteurs-chute-cheveu-TB4-03.png

De Pil kan haarverlies veroorzaken

We hebben gezien dat hormonen de gezondheid van het haar en eventueel haarverlies direct beïnvloeden. Contraceptiva kunnen dan ook gunstig zijn voor uw haar en de haaruitval remmen of een omgekeerd effect hebben. Het is dus aanbevolen om erover te spreken met de gynaecoloog op het moment van het voorschrift van uw contraceptiepil.

facteurs-chute-cheveu-TB4-04.png

De menopauze tast uw haar aan

Tijdens de menopauze ondergaat het lichaam grote hormonale veranderingen, met name een daling van het oestrogeengehalte2 . Tot dat moment heeft dit hormoon de effecten van mannelijke hormonen deels gecompenseerd, waardoor de kans op haarverlies bij vrouwen lager ligt. In de menopauze stijgt de kans op haarverlies, en dit kan gaan tot androgene alopecia.

Seizoensmatig haarverlies

U heeft waarschijnlijk al opgemerkt dat u in de herfst en de lente de neiging vertoont om meer haar dan normaal te verliezen. Dat is mogelijk een seizoensmatig haarverlies door veranderingen van temperatuur en lichtinval. In deze periode kunt u meer dan een honderdtal haren per dag verliezen. Deze momenten van overgang tussen seizoenen duren gemiddeld tussen 4 en 6 weken.

Cholesterol, oorzaak van haarverlies?

Hoewel het mechanisme nog niet opgehelderd is, bestaat er een verband tussen een overmaat aan slechte cholesterol en androgene alopecia. Personen met een hoge cholesterolspiegel hebben vaker last van androgene alopecia3. Momenteel is dit nog een discussiepunt in de wetenschappelijke gemeenschap en er zijn studies aan de gang.

Haarverlies en geneesmiddelbehandelingen

Tal van geneesmiddelen kunnen haarverlies uitlokken. De eerste behandeling waar we dan aan denken is chemotherapie. Maar ook andere categorieën van geneesmiddelen kunnen sterk haarverlies veroorzaken: sommige antidepressiva, antihypertensiva… Deze toestand is weliswaar omkeerbaar. Het haar zal na de stopzetting van de behandeling opnieuw aangroeien.

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15309635#bb0030 2.https://www.chu-toulouse.fr/qu-est-ce-que-les-oestrogenes-et-a 3.The ‘bald’ phenotype (androgenetic alopecia) is caused by the high glycaemic, high cholesterol and low mineral ‘western diet’ - ScienceDirect

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.