Kan haaruitval erfelijk zijn?

Kan haaruitval erfelijk zijn?

Haaruitval en erfelijkheid: laten we eens kijken wat het verband kan zijn. Ons lichaam telt ongeveer 2,5 miljoen haarfollikels die elk een haar kunnen produceren en dit gebeurt in een voortdurende vernieuwingscyclus. Het aantal haarcycli, die gemiddeld 2-5 jaar duren, is beperkt tot ongeveer 25 gedurende ons hele leven. Als deze 25 cycli zijn overschreden, komen er geen nieuwe meer. Zo zal een man wiens cyclus ongeveer 2 jaar duurt, zijn haar onherroepelijk verliezen wanneer hij 50 jaar oud is.

Daarom maakt het verlies van een beetje haar elke dag deel uit van een gezonde en normale haarcyclus. De meeste gezonde mensen verliezen tot 100 haren per dag.[i] Nieuwe haren groeien en nemen de plaats in van de haren die uitvallen.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is een erfelijke aandoening die met het ouder worden optreedt, [ii] namelijk androgene alopecia. Het is een chronische aandoening die bij 50% van de mannen boven de 50 jaar voorkomt en die meestal geleidelijk begint vanaf de puberteit. Het veroorzaakt een progressieve miniaturisatie van de haarfollikel, waardoor de diameter, lengte en pigmentatie van het haar afnemen.

Haaruitval door genetische oorzaken kan niet worden voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die kunnen worden genomen om het haar gezond te houden en haaruitval tot een minimum te beperken, naast een gezonde levensstijl (evenwichtige voeding, matige en constante lichaamsbeweging, niet roken en geen alcohol drinken en beheersing van gezondheidsaandoeningen die tot haaruitval kunnen leiden). Alleen of als aanvulling op andere behandelingen, bieden dermatologische behandelingen en voedingssupplementen een globale verbetering van de haarkwaliteit. Hun belangrijkste werkingsmechanisme is het stimuleren van de haargroei om de anagene fase te versterken en te verlengen en haaruitval te vertragen.

Laboratoires Bailleul, een toonaangevend bedrijf wat behandelingen tegen haaruitval betreft, heeft een compleet assortiment dermatologische behandelingen, cosmetische producten en voedingssupplementen ontwikkeld. Deze specifieke behandelingen, versterkt met innovatieve actieve ingrediënten voor de gezondheid van het haar, helpen haaruitval aan te pakken en te voorkomen.


[i] Cleveland Clinic, Chute de cheveux, disponible ici : https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21753-hair-loss
[ii] Mayo Clinic, Chute de cheveux, disponible ici : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair- loss/symptoms-causes/syc-20372926

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.