Schimmelinfecties: wat is de tijdsduur en geneestijd van de infectie?

Schimmelinfecties: wat is de tijdsduur en geneestijd van de infectie?

Schimmelinfecties zijn veelvoorkomende infecties die zich kunnen voordoen op verschillende plaatsen van het lichaam. Voet- of nagelschimmel, huidschimmel, vaginale schimmelinfectie; elke infectie heeft een aangepaste behandeling. Eén vraag blijft echter onbeantwoord: hoelang duurt een schimmelinfectie en hoe weet je of ze genezen is? Uitleg

De symptomen van een schimmelinfectie in het kort

De symptomen van een schimmelinfectie verschillen naargelang het type schimmelinfectie en waar de infectie zich voordoet. Schimmelinfecties kunnen verschillende delen van het lichaam, de nagels, voeten en de huid aantasten.

De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, pijn, kloven, huidschilfers, kleurverandering van de huid of nagels, een onaangename geur en witverlies bij vrouwen. In bepaalde gevallen is de geïnfecteerde zone pijnlijk en gevoelig bij het aanraken.
De symptomen kunnen verschillen in sterkte en duur naargelang het soort schimmel en de ernst van de infectie. Het is belangrijk een zorgverlener te consulteren als je symptomen van een schimmelinfectie vertoont, voor een nauwkeurige diagnostiek en een aangepaste behandeling.

Hoelang duurt het om een schimmelinfectie te genezen?

De herstelperiode van een schimmelinfectie hangt af van verschillende factoren zoals het soort schimmel, de plek van de infectie, de algemene gezondheidstoestand van de persoon en de snelheid van de behandeling.

Een huidschimmel die correct wordt behandeld, geneest gemiddeld in enkele weken tot enkele maanden. Een nagelschimmel kan zes maanden tot een jaar duren om volledig te genezen. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling uit te doen, ook als de symptomen sneller verdwijnen (antischimmelcrèmes of orale schimmelwerende middelen in de meeste gevallen).

Lees ons artikel over terugkerende schimmelinfecties die niet genezen, ondanks de behandelingen.


Hoe weet je of een schimmelinfectie over is?

Om te weten of een schimmelinfectie over is, moet je de symptomen controleren, de aanbevelingen van de huisarts of apotheker opvolgen en je behandeling helemaal uitnemen! Over het algemeen verminderen de jeuk, het branderige gevoel, de roodheid of de slechte geur na een tijdje met een aangepaste behandeling.

Behandeling: hoe kan je een schimmelinfectie snel behandelen?

Schimmelwerende geneesmiddelen: dit zijn geneesmiddelen die worden voorgeschreven om alle soorten schimmelinfecties te behandelen. Schimmelwerende geneesmiddelen kunnen worden ingenomen in de vorm van pastilles en worden toegepast in de vorm van crèmes, gels, lotions of sprays. Raadpleeg je huisarts voor een aangepaste behandeling.

Hygiënemaatregelen: een goede lichamelijke hygiëne is belangrijk om schimmelinfecties te voorkomen en te behandelen. Dit houdt in dat je regelmatig de aangetaste gebieden zorgvuldig wast en droogt na de douche, schone en droge kleding draagt, geen persoonlijke voorwerpen zoals handdoeken of scheermesjes deelt en vermijdt blootsvoets te lopen in openbare ruimtes zoals zwembaden en vestiaires.

Voor je dagelijkse persoonlijke hygiëne gebruik je best producten die getest werden op een huid die vatbaar is voor schimmelinfecties – zij reinigen en verzachten de gevoelige huid.

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.