Nagelschimmel (voeten en handen): de infectie herkennen en behandelen

Nagelschimmel (voeten en handen): de infectie herkennen en behandelen

Nagelinfectie, ook onychomycosis genoemd, is een schimmelinfectie die de nagels van handen en voeten aantast. Ze kan pijn, jeuk en een verkleuring van de nagels veroorzaken.
De eerste tekenen van een schimmelinfectie van de grote teen of van de handen te herkennen is belangrijk om te zorgen dat de zone gezond blijft. Uitleg.

Een nagelschimmel aan de hand of voet herkennen.

Wist je dit? De nagels van de voeten zijn tien keer vaker geïnfecteerd dan de nagels van de handen. Ongeveer 60 tot 80% van de gevallen worden veroorzaakt door een opeenhoping van dermatofyten aan de nagel, microschimmels die schimmelinfecties aan de keratine van de huid en de nagels veroorzaken.

De symptomen van nagelschimmel zijn onder meer een verkleuring van de nagel, een verdikking van de nagel, een vervorming van de nagel en een afscheiding van de nagel van het nagelbed.
Tijdens het verkleuringsproces, merkt men dat de nagels vergelen of zelfs zwart worden door het vuil dat zich onder de nagel ophoopt en het getroffen gebied verkleuren. Een zwarte nagel van de voet of de hand kan veroorzaakt worden door verschillende factoren (schokken, melanoom, druk op de teen, schimmel, enz.). Het beste is om je huisarts te raadplegen om de oorzaak van de verkleuring te kennen.


Behandeling van nagelschimmel

De behandeling van nagelschimmel hangt af van de ernst van de infectie. Dankzij een eerste evaluatie met je huisarts kan de aangepaste medicatie worden voorgeschreven. Dit kunnen orale of lokaal aangebrachte schimmelwerende middelen zijn alsook behandelingen met laser in bepaalde gevallen. Thuis, na het zwembad of de gymzaal, kan je gemakkelijk een dagelijkse behandeling met een zachte wasgel in je routine integreren voor een optimale hygiëne van de huid, voeten en nagels.


Elke dag:

● Hou je nagels schoon en droog. Was ze eerst met een zachte wasgel die de huid die gevoelig is voor schimmelinfecties, reinigt en beschermt*

● Was je nagels met een nagelborstel, die je na gebruik reinigt

● Knip regelmatig je nagels recht om een ingegroeide nagel te vermijden

● draag aangepaste schoenen die ademen

● Gebruik katoenen kousen

● Vermijd blootvoets wandelen in openbare ruimtes

● Deel geen persoonlijke voorwerpen zoals nagelknippers of schoenen

● Masseer regelmatig je nagelriemen met een olie voor nagelriemen om de huid te hydrateren en te versoepelen


Bronnen:

● Le Manuel MSD, Onychomycose (Tinea Unguium), par Chris G. Adigun , MD, Dermatology & Laser Center of Chapel Hill, 2021.

● Le Manuel MSD, Revue générale de dermatophytoses, par Denise M. Aaron , MD, Dartmouth Geisel School of Medicine, 2021.

● Vidal, Comment soigner une mycose de l’ongle, 2018

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.