• ΜΑΛΛΙΑ & ΝΥΧΙΑ

  • Δέρμα

  • Γυναικεία υγεία

ΜΑΛΛΙΑ & ΝΥΧΙΑ

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ;

Η ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται κυρίως σε ανισορροπία στην παραγωγή σμήγματος και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Η ρύπανση και το στρες είναι παράγοντες που επίσης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ;

Η τριχόπτωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Η γνώμη ενός γιατρού μπορεί να δώσει την κατάλληλη διάγνωση.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ;

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Ο γενικός γιατρός ή ο δερματολόγος σας είναι κατάλληλος να κάνει μία διάγνωση.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΟΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες δεν παράγουν πια οιστρογόνα με προστατευτική δράση έναντι στις ανδρικές ορμόνες που ευθύνονται για την τριχόπτωση. Μετά τον τοκετό, αλλά η φυσιολογική τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη μέσα σε λίγους μήνες.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ;

Σε πάνω από 90% των περιπτώσεων, η βασική αιτία είναι η ανδρογενής αλωπεκία.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ;

Η τριχόπτωσή σας είναι προοδευτική.

Εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού: γενικά αρχίζει με μία διεύρυνση της κεντρικής χωρίστρας και στη συνέχεια εξαπλώνεται προοδευτικά σε ολόκληρη την κορυφή του κεφαλιού και συχνά επικεντρώνεται στο πίσω μέρος του κρανίου, ή στους κροτάφους και πάνω από τ’ αυτιά.

ΛΙΠΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ;

Αυτή η αντίδραση είναι συχνά δομική του τριχωτού της κεφαλής.

Οι άντρες και οι έφηβοι, για παράδειγμα, έχουν συχνά πιο λιπαρά μαλλιά από τις γυναίκες, λόγω της ορμονικής τους παραγωγής.

Λύσεις υπάρχουν, αλλά αν το φαινόμενο επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ;

Το φαινόμενο της απολέπισης έχει να κάνει με την απώλεια των εξωτερικών στοιβάδων της επιδερμίδας, με τη μορφή μικρών νιφάδων. Αυτή η απολέπιση, μια φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματος, μπορεί να επιταχυνθεί από ένα ηλιακό έγκαυμα ή μία δερματική πάθηση όπως η ψωρίαση.

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΜΗΓΜΑ;

Το σμήγμα είναι μία ουσία που αποτελείται κυρίως από λιπίδια, που εκκρίνονται από τους σμηγματογόνους αδένες, στη βάση των τριχών. Σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα και τις εξωτερικές επιθέσεις.

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΑ;

Η υπερσμηγματόρροια είναι ένα δερματικό φαινόμενο που συνδέεται με την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, κάτι που δίνει στο δέρμα μια γυαλιστερή όψη. Είναι η προέλευση του λιπαρού δέρματος και ίσως και μία από τις αιτίες εμφάνισης ακμής.

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΦΑΔΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ;

Η νιφάδα της πιτυρίδας είναι μια λεπτή νιφάδα δέρματος που αποσπάται από την επιδερμίδα. Τα νεκρά κύτταρα, αποβάλλονται φυσικά με τη μορφή μικροσκοπικών λεπιών. Ωστόσο, γίνονται ορατά σε περίπτωση υπερβολικής απολέπισης που συνδέεται με δερματοπάθεια (ψωρίαση) ή φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής (πιτυρίδα).

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση. Συχνά εκδηλώνεται ως κόκκινα μπαλώματα καλυμμένα με λέπια. Η ψωρίαση είναι πιο συχνή στα γόνατα, τους αγκώνες, τον ομφαλό και την οσφυϊκή περιοχή. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το τριχωτό της κεφαλής ή τα χέρια και τους βλεννογόνους.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΟΘΥΛΑΚΙΟ;

Αόρατο μέρος της τρίχας, θαμμένο 4mm κάτω από το τριχωτό της κεφαλής, ο θύλακας της τρίχας περιέχει την τρίχα. Είναι ένα είδος σακούλας που περικλείει τον βολβό ή ρίζα της τρίχας.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ;

Η πιτυρίδα είναι νεκρά κύτταρα και μπορεί να πάρει δύο μορφές. Ξηρή, πέφτει σαν βροχή στους ώμους. Λιπαρή, είναι μεγαλύτερη και πιο κολλώδης. Η πιτυρίδα προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό ενός ζυμομύκητα που προκαλεί επιταχυνόμενη κυτταρική ανανέωση.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΩΠΕΚΙΑ;

Αλωπεκία είναι η απώλεια μαλλιών και τριχών στο σώμα.

Το τελικό στάδιο της αλωπεκίας είναι η φαλάκρα.

Η αλωπεκία επηρεάζει τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες. Μπορεί να είναι μερική ή ολική. Η τριχόπτωση έχει πολλά αίτια: κληρονομικότητα, στρες, διατροφική ανεπάρκεια, ακατάλληλα σαμπουάν, κ.α.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ;

Η τριχόπτωση γενετικής προέλευσης ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία.

Αυτή η αλωπεκία, η πιο συχνή, οφείλεται σε περίσσεια ανδρικών ορμονών, των ανδρογόνων. Η ανδρογενετική αλωπεκία που κοινώς ονομάζεται φαλάκρα, εκδηλώνεται μερικές φορές πολύ νωρίς, περίπου στην ηλικία των 18 ετών.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ;

Τα ανδρογόνα είναι ανδρικές ορμόνες, που εκκρίνονται από τους όρχεις, τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό. Η τεστοστερόνη είναι το πιο ενεργό ανδρογόνο. Η τριχόπτωση γενετικής προέλευσης οφείλεται λοιπόν στην επίδραση αυτών των ορμονών.

ΝΥΧΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ Η ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΝΥΧΙΑ;

Ένα εύθραυστο ή κατεστραμμένο νύχι είναι συνέπεια αποδυνάμωσης της δομής του.

Τα διαφορετικά στρώματα κερατίνης που αποτελούν το νύχι υποδιαιρούνται ή σπάνε για διαφορετικούς λόγους: χρήση ψαλιδιού ή νυχοκόπτη, ακατάλληλα καλλυντικά, επαναλαμβανόμενη έκθεση σε απορρυπαντικά, διατροφική ανεπάρκεια, παρατεταμένη βύθιση στο νερό…

ΝΥΧΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΝΥΧΙ;

Το μαλακό νύχι λυγίζει και σκίζεται εύκολα: χρειάζεται πρόσθετη προστασία.

Η προέλευσή του συνδέεται συχνά με την έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών αλάτων στην καθημερινή διατροφή.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κακή υγεία. Η λύση: εφαρμόστε ένα ενυδατικό σκληρυντικό για να αποκαταστήσετε τις γέφυρες σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών πλακών κερατίνης.

ΝΥΧΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΥΧΙ ΜΕ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ;

Ένα νύχι μπορεί να έχει οριζόντιες ή κάθετες ραβδώσεις.

Αυτές οι ατέλειες μπορεί να είναι σημάδι γήρανσης του νυχιού, δερματικής νόσου (μυκητίαση, ψωρίαση, κ.λπ.) ή ακόμα και κακής κυκλοφορία του αίματος.

Οι αυλακώσεις αυτές αποδυναμώνουν το νύχι, καθιστώντας το αντιαισθητικό. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενός βερνικιού πλήρωσης που διορθώνει και εξομαλύνει την επιφάνεια του νυχιού.

Δέρμα

ΔΕΡΜΑ ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΟΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ;

Ένα δερμοκαλλυντικό προϊόν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά.

Συνδυάζει αισθητική και δερματολογική δράση.

Οι δερμοκαλλυντικές θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την υγεία και την ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών. Βοηθούν στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, στην ανακούφιση από την ψωρίαση…

ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΟΡΙΟ (ΔΕΡΜΙΔΑ);

Το χόριο είναι η στιβάδα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και πάνω από την υποδερμίδα.

Αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστικές ίνες, οι οποίες παρέχουν στο δέρμα την αντοχή και την ελαστικότητά του. Λειτουργεί επίσης ως δεξαμενή ενυδάτωσης χάρη στα μόρια που αιχμαλωτίζουν νερό: GAGs (γλυκο-αμινο-γλυκάνες)

ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ;

Η επιδερμίδα είναι η επιφανειακή στιβάδα του δέρματος. Βρίσκεται πάνω από το χόριο. Αδιαπέραστη, η επιδερμίδα είναι η πρώτη άμυνα ενάντια σε εξωτερικές επιθέσεις.

ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΔΡΟΛΙΠΙΔΙΚΟ ΦΙΛΜ;

Το υδρολιπιδικό φιλμ είναι μία προστατευτική μεμβράνη που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Αποτελείται κυρίως από ιδρώτα, σμήγμα και νερό και η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει το δέρμα από τα βακτήρια. Εν ολίγοις, να λειτουργεί ως εξωτερικό προστατευτικό φράγμα. Επιτρέπει επίσης στο δέρμα να παραμένει ελαστικό και ενυδατωμένο.

ΔΕΡΜΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΟΠΙΑ;

Η ατοπία αντιστοιχεί σε μία κληρονομική προδιάθεση του ανοσοποιητικού συστήματος να αναπτύσσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Η ατοπία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: ρινίτιδα, άσθμα, επιπεφυκότες, τροφικές αλλεργίες.

Αυτή η προδιάθεση μπορεί να εκφραστεί και μέσω της ατοπικής δερματίτιδας.

ΔΕΡΜΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

Η ατοπική δερματίτιδα που ονομάζεται επίσης και ατοπικό έκζεμα, χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του δέρματος και φλεγμονή που σχετίζεται με κνησμό σε περιόδους κρίσης.

Αυτή η δερματοπάθεια, που υπάρχει σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι αλλεργικής προέλευσης και επηρεάζει το 20% των παιδιών στις αναπτυγμένες χώρες.

ΔΕΡΜΑ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ;

Η ροδόχρους ακμή είναι μία πάθηση του δέρματος στο πρόσωπο που έχει να κάνει με την κουπερόζη. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρότητας που σχετίζεται με σπυράκια, ιδιαίτερα στη μύτη, το πηγούνι, το μέτωπο και τα μάγουλα. Η ροδόχρους ακμή ονομάζεται επίσης και ροζάκια.

ΑΚΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΚΜΗ;

Η φλεγμονώδης ακμή είναι μία κοινή μορφή ακμής που συνδέεται με τη φλεγμονή των μικροκυστών και των φαγεσώρων. Είναι λοιπόν μία επιδείνωση της ακμής κατακράτησης που εκδηλώνεται με την εμφάνιση σπυριών (φλύκταινες, βλατίδες, οζίδια και οζώδεις κύστες).

ΑΚΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΜΗ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗΣ;

Μια κοινή μορφή ακμής, η ακμή κατακράτησης χαρακτηρίζεται από την παρουσία κατακρατητικών αλλοιώσεων/βλαβών που προκύπτουν από την υπερκερατινοποίηση του βλεννογονικού πόρου.

Υπάρχουν 2 τύποι παρακρατητικών αλλοιώσεων/βλαβών: φαγέσωρες και μικροκύστες (ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες)

ΑΚΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ;

Ο φαγέσωρας είναι μία υπερβολική συσσώρευση σμήγματος, που εκκρίνεται από τον σμηγματογόνο αδένα και γεμίζει τους πόρους του δέρματος.

Υπάρχουν 3 τύποι φαγεσώρων, συμπεριλαμβανομένου του ανοιχτού φαγέσωρα ή του μαύρου στίγματος: το τμήμα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται και γίνεται μαύρο.

ΑΚΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΜΑΤ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Ένα προϊόν με ματ αποτέλεσμα μειώνει τη γυαλιστερή όψη του δέρματος, απορροφώντας τις σμηγματογόνες εκκρίσεις και περιορίζοντας την παραγωγή σμήγματος.

Και αυτό, ιδίως χάρη στην παρουσία βιταμινών και ψευδαργύρου που εξουδετερώνουν τη γυαλάδα στην πηγή, ή τεχνολογιών που αποφράσσουν την καρδιά των πόρων. Μπορεί να πάρει τη μορφή πούδρας, foundation, ή γαλακτώματος.

ΑΚΜΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ;

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος άμυνας σε μία επίθεση: μόλυνση, έγκαυμα, αλλεργία, κ.λπ. Στο δέρμα, μπορεί να χαρακτηριστεί από την παρουσία ερυθρότητας, πρηξίματος, θερμότητας ή ακόμα και ερεθισμού.

ΑΚΜΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΥΠΤΙΚΟ;

Ένα στυπτικό έχει την ιδιότητα να στεγνώνει και να συσφίγγει τους ιστούς. Μια στυπτική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αντισηπτικές της ιδιότητες. Η ακατάλληλη χρήση στυπτικών σαπουνιών είναι μερικές φορές η αιτία της ξηρότητας του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να τα αντικαταστήσετε με ειδικά σαπούνια, κατάλληλα για ξηρές επιδερμίδες.

ΑΚΜΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΧΘΥΑΣΗ/ΙΧΘΥΩΣΗ;

Μια δερματική πάθηση, η ιχθύαση χαρακτηρίζεται από σοβαρή ξηρότητα του δέρματος και την παρουσία φολίδων. Το δέρμα έχει επίσης μια τραχιά εμφάνιση στην αφή.

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΞΗΡΩΣΗ;

Ξήρωση είναι ένας δερματολογικός όρος για την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος. Χαρακτηρίζεται από τραχύ δέρμα, το οποίο στερείται ελαστικότητας.

ΔΕΡΜΑ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΥΠΕΡΟΖΗ;

Η κουπερόζη παρουσιάζει μία κατάσταση μόνιμης ερυθρότητας που εντοπίζεται σε ορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη ή τα μάγουλα. Σχετίζεται με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η κουπερόζη είναι μία επιδείνωση της ερύθρωσης, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διάχυτης ερυθρότητας.

ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΥΘΡΩΣΗ;

Η ερύθρωση εμφανίζεται ως διάχυτη και επίμονη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Εμφανίζεται μετά από εξωτερικές επιθέσεις, όπως ξύρισμα ή διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Εμφανίζεται κυρίως στη μύτη, το πηγούνι, το μέτωπο και τα μάγουλα.

Γυναικεία υγεία

ΥΓΕΙΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;

Ανάλογα με την αιτία του κνησμού στην ευαίσθητη περιοχή, του κόλπου ή του αιδοίου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κατάλληλα προϊόντα (αντι-φλεγμονώδη ή μία δερματολογική κρέμα).

Για να συνοδεύσετε τη θεραπεία σας, συνιστάται η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων προσωπικής υγιεινής με ένα καταπραϋντικό δραστικό συστατικό.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;

Πρωταρχικός στόχος είναι να αποφύγετε τις υποτροπές και να υιοθετήσετε σωστές πρακτικές.

Η πρώτη, είναι η χρήση κατάλληλων προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

Στην πραγματικότητα, το τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή δεν οφείλεται απαραίτητα σε μυκητιάσεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφήσει μία φαρμακευτική αγωγή κατάλληλη για το πρόβλημα που θα διαγνώσει.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Οι ραγάδες μοιάζουν με μικρές ουλές στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι καινούργιες ραγάδες είναι κόκκινες/μοβ. Με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε λευκές γραμμές.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις ραγάδες είναι να αποφύγετε τη δημιουργία τους.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποφύγετε τις συνέπειες της ξαφνικής και γρήγορης απώλειας ή ανάκτησης βάρους, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κάνοντας τακτικά μία φυσική δραστηριότητα.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Αυτή η τριχόπτωση είναι χαρακτηριστική της περιόδου μετά τον τοκετό.

Καθώς τα επίπεδα τον ορμονών της εγκυμοσύνης επανέρχονται στο φυσιολογικό, οι αλλαγές που προκαλούν στο σώμα θα υποχωρήσουν σταδιακά και τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Η διάρκεια της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό ποικίλλει στις γυναίκες.

Συνήθως διαρκεί περίπου 3 μήνες και τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν περίπου 6 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Περίπου 12 μήνες μετά τον τοκετό, τα μαλλιά επανέρχονται στη φυσιολογική, προ-εγκυμοσύνης κατάστασης.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ;

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο: δεν είναι αρρώστια. Ο όρος εμμηνόπαυση ετυμολογικά σημαίνει «διακοπή εμμήνου ρύσεως» και αναφέρεται στην περίοδο που οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν αναπαραγωγικές ορμόνες: οιστρογόνα, προγεστερόνη.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

Η εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά γύρω στην ηλικία των 50 ετών.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα, εντοπίζονται γενικότερα στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, ή τα νεφρά.

Η φλεγμονή οφείλεται συχνά σε ένα βακτήριο που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα (E. Coli) το οποίο μολύνει το ουροποιητικό σύστημα από τον πρωκτό.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να παραμείνουν εντοπισμένες στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (δεν ανεβαίνουν πάνω από την ουροδόχο κύστη). Τότε μιλάμε για κυστίτιδα για την ουροδόχο κύστη ή ουρηθρίτιδα για την ουρήθρα.

Μερικές φορές μικρόβια εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα στα νεφρά, τότε μιλάμε για πυελονεφρίτιδα.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;

Ναι, και η πρόληψη περιλαμβάνει απλές ενέργειες: αποφύγετε το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός στην τουαλέτα, αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις (που αλλοιώνουν την κολπική χλωρίδα), πίνετε άφθονο νερό, ουρείτε πριν και μετά την σεξουαλική επαφή, μη φοράτε υπερβολικά στενά ρούχα και προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα.