Haarstructuur

Haarstructuur

WAAR IS ONS HAAR VAN GEMAAKT?

Ons haar bestaat voor 95% uit keratine en heeft een ingewikkelde structuur die bestaat uit meerdere lagen. Het zichtbare deel, dat we graag glanzend en zacht houden, is eigenlijk biologisch dood: onze haren groeien uit het enige deel dat leeft, namelijk de wortel die zich in de hoofdhuid bevindt.


Net zoals nagels en lichaamshaar bestaat het haar voornamelijk uit keratine, een harde en vezelige eiwit-substantie. Een normale haardos bevat tussen de 120.000 en 150.000 haartjes, of ongeveer 250 haartjes per cm2 van de hoofdhuid, elk met een gemiddelde diameter die ligt tussen de 50 en 100 micrometer.

Het haar bestaat uit twee delen: de wortel en de schacht.

structure-cheveu-TB4-01.png

De wortel of haarknop

Dit is het levende deel van het haar. Het wordt ingebracht in een haarzakje, ongeveer 4 mm onder de hoofdhuid. Het bestaat uit verschillende zones, die allemaal essentieel zijn voor het leven van het haar:

De huidpapillen: geïrrigeerd door een fijn netwerk van bloedvaten, deze brengen het haar alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Het zijn ook de "hersenen" van het haar: ze houden toezicht op de productie van de verschillende haarcellen die vervolgens in de matrix plaatsvindt.

De matrix:  keratinocyten, de belangrijkste cellen in het haar, vermenigvuldigen zich hier en vullen zich met keratine. De matrix is ook de thuisbasis van de melanocyten, die de pigmenten produceren die het haar kleuren (melanine).

De wortelschede: verdeeld in twee lagen (binnenste wortelschede en buitenste wortelschede), helpt de haarschacht te behouden en te begeleiden tijdens het vormen, omdat deze in dit stadium nog zacht is.

De talgklier: bevindt zich onder de huid nabij de hoofdhuid en zit net naast het haarzakje, het scheidt talg af. Deze stof is essentieel om de gezondheid van het haar te beschermen, te verzorgen en het zacht en glanzend te houden.

structure-cheveu-TB4-02.png

De schacht

De schacht is het zichtbare gedeelte van het haar, maar is biologisch dood: het bestaat uit dode cellen gevuld met keratine. Het wordt gevormd door drie concentrische lagen:

De medulla: een zachte substantie in het midden van de schacht, bestaande uit geagglomereerde cellen zonder kern.

De cortex: die de medulla omhult en 80 tot 90% van het haargewicht vertegenwoordigt. Het bestaat uit twee soorten keratine vezels - horizontaal en verticaal - die het haar soepel en sterk maken. De cortex bevat ook de melaninepigmenten die het haar zijn kleur geven.

De cuticula: is de buitenste laag van het haar en bestaat uit kleurloze keratine schubben die elkaar overlappen als dakpannen, verbonden door een lipidenrijk intercellulair cement. Hoewel het erg fijn is, is het de rol van de cuticula om de cortex te beschermen: het is de eerste verdedigingslinie tegen dagelijkse externe schadelijke effecten (water, vuil, zonlicht, wind, enz.). De conditie van uw haar bepaalt de textuur en glans, dus het is belangrijk dat u het goed verzorgt.

structure-cheveu-TB4-03.png

Bailleul in cijfers

250

Handelsvergunningen voor geneesmiddelen (wereldwijd).

x

56

Landen en 16 dochterondernemingen

x

100%

Familiebedrijf.