ΠΙΤΥΡΙΔΑ

ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ 

Μια πολύ συχνή πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, η πιτυρίδα επηρεάζει έναν στους δύο ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνδέεται με την υπερβολική ανανέωση των επιφανειακών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής και εκδηλώνεται με την έντονη παραγωγή νεκρών νιφάδων δέρματος, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται ορατές στα μαλλιά και τα ρούχα. Αν και καλοήθης, η πιτυρίδα είναι αντιαισθητική και συχνά συνοδεύεται από φαγούρα. Επομένως, είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. 

pellicules-TB4-01.png

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ 

Το τριχωτό της κεφαλής μας καλύπτεται από μια προστατευτική λιπαρή μεμβράνη σμήγματος. Οι ζυμομύκητες Malassezia ζουν φυσικά σε αυτή τη λιπαρή ουσία και τρέφονται από αυτήν. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους και σε ορισμένες περιόδους, ο μύκητας Malassezia μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπερβολικά. Στη συνέχεια προκαλείται φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής που συνοδεύεται από κνησμό. Προκαλείται ανοσολογική αντίδραση κατά του Malassezia, η οποία οδηγεί σε επιταχυνόμενη αναπαραγωγή των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος και σε χρόνια απολέπιση. Μικρές νιφάδες νεκρού δέρματος βγαίνουν από το τριχωτό της κεφαλής: αυτή είναι η πιτυρίδα. 

Από την εφηβεία και μετά, ένα στα δύο άτομα έχει ή θα έχει πιτυρίδα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά, αλλά και πολλές γυναίκες υποφέρουν από αυτή. 

pellicules-TB4-02.png

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ

Η πιτυρίδα μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά στάδια:

Ξηρή πιτυρίδα: μικρές υπόλευκες ή γκριζωπές  νιφάδες (συσσωμάτωμα νεκρών κυττάρων) πέφτουν από τα μαλλιά μόνες τους ή κατά το χτένισμα, και λερώνουν τα ρούχα. Το τριχωτό της κεφαλής είναι επίσης καλυμμένο από νιφάδες, χωρίς εμφανή ερυθρότητα.

Λιπαρή πιτυρίδα: νιφάδες μεγαλύτερου μεγέθους, πυκνότερες και πιο λιπαρές, είναι εμφανείς, και συνοδεύονται από ερυθρότητα μπροστά, στο όριο των μαλλιών.

Ψευδής αμιαντώδης πιτυρίδα: σε αυτές τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, πολύ πυκνές λευκές ή υποκίτρινες νιφάδες μαζεύονται στη βάση των μαλλιών και τα κολλάνε σε τούφες.

Οι διάφορες καταστάσεις πιτυρίδας γενικά δεν είναι συνεχείς, εμφανίζονται κατά διαστήματα που ακολουθούνται από περιόδους βελτίωσης.

pellicules-TB4-03.png

ΕΥΝΟΪΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσον αφορά την πιτυρίδα: κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν συχνά πιτυρίδα, ενώ άλλοι δεν έχουν ποτέ. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνισή της:

– Ο χειμώνας και η υγρασία.

– Το στρες και τα έντονα συναισθήματα. 

– Η κόπωση και η υπερκόπωση. 

– Η ρύπανση. 

– Η χρήση «επιθετικών» προϊόντων για τα μαλλιά. 

pellicules-TB4-04.png

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ 

Σήμερα, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την πιτυρίδα. Αποτελούνται από τοπικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες με τη μορφή σαμπουάν, λοσιόν ή κρεμών, οι οποίοι στοχεύουν στην απομάκρυνση της περίσσειας μύκητα από το τριχωτό της κεφαλής, στην καταπράυνση της φλεγμονής και στην ομαλοποίηση της παραγωγής των κυττάρων του δέρματος. 

Ωστόσο, καμία από αυτές δεν προσφέρει οριστική λύση: αν στο τριχωτό της κεφαλής σας εμφανίζεται υποτροπιάζουσα πιτυρίδα, θα χρειαστεί επαναληπτική θεραπεία σε κάθε έξαρση και τακτική τοπική θεραπεία συντήρησης για να περιοριστούν οι υποτροπές και να διατηρηθεί το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας: θα συνεργαστεί μαζί σας για να προσαρμόσει τη θεραπεία στις ανάγκες σας. 

1-P Bruderer. Rev Med Brux 2004 ; 25: A 273-6 

2- Lisper D.,  Chosidow o et Grosshans E, Encycl Méd Chir (Elsévier, Paris), Dermatologie, 12-220-A-05, 1997, 6p. (lésions élémentaires de la peau : séméiologie cutanée.. ) 

3- Perrot JL, Misery L. Encycl Méd Chir (Elsévier, Paris), Dermatologie, 98-827-A-10, 1999, 7p. (Dermatoses liées à MF) 

4- GE Pierard ; Réalités thérapeutiques en Dermato-Vénérologie, 2009 Janvier, N°183. 

pellicules-TB4-05.png

Η BAILLEUL ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

250

Άδειες κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα (παγκόσμια)

|

56

Χώρες και 16 Θυγατρικές

|

100%

Οικογενειακή επιχείρηση