Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ;

Αποτελούμενα από κερατίνη σε ποσοστό 95% περίπου, τα μαλλιά μας έχουν μία πολύπλοκη στρωματική δομή. Το ορατό τμήμα της τρίχας, αυτό που τόσο συχνά θαυμάζουμε για τη λάμψη και την ελαστικότητά του, είναι, περιέργως, βιολογικά νεκρό: η ζωή της τρίχας διαδραματίζεται στο επίπεδο της ρίζας, στο τριχωτό της κεφαλής.

Όπως τα νύχια και οι τρίχες, έτσι και τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια σκληρή και ινώδη πρωτεϊνική ουσία. Ένας ενήλικας έχει 120.000 με 150.000 τρίχες στο κεφάλι, δηλαδή περίπου 250 τρίχες ανά cm2, με μέση διάμετρο 50 έως 100 μm.

Τα μαλλιά χωρίζονται σε δύο μέρη: τη ρίζα και τον κορμό.

structure-cheveu-TB4-01.png

ΡΙΖΑ Η ΒΟΛΒΟΣ

Είναι το ζωντανό τμήμα της τρίχας και βρίσκεται μέσα στο τριχοθυλάκιο, περίπου 4mm κάτω από το τριχωτό της κεφαλής. Αποτελείται από 4 τμήματα, όλα απαραίτητα για τη ζωή της τρίχας:

 τη δερματική θηλή: τροφοδοτούμενη από ένα δίκτυο τριχοειδών αγγείων, μεταφέρει στην τρίχα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή της. Είναι επίσης και ο «εγκέφαλος» της τρίχας, μια και κατευθύνει την παραγωγή των διαφόρων κυττάρων της τρίχας, η οποία μετά συνεχίζεται στη μήτρα.

 τη μήτρα: εδώ τα κερατινοκύτταρα, τα βασικά κύτταρα της τρίχας, πολλαπλασιάζονται και γεμίζουν κερατίνη. Εδώ επίσης παράγονται τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους (μελανίνη).

την επιθηλιακή θήκη: χωρίζεται σε δύο στιβάδες (εσωτερική και εξωτερική) και χρησιμεύει για τη διάπλαση του αναπτυσσόμενου κορμού της τρίχας που είναι ακόμα μαλακός.

 τον σμηγματογόνο αδένα: βρίσκεται κάτω από το δέρμα κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, δίπλα στον θύλακα της τρίχας και εκκρίνει σμήγμα. Αυτή η ουσία, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, τα προστατεύει, τα θρέφει και εξασφαλίζει την ελαστικότητα και τη λάμψη τους.

structure-cheveu-TB4-02.png

ΚΟΡΜΟΣ Η ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Το ορατό τμήμα της τρίχας είναι βιολογικά νεκρό: αποτελείται από νεκρά κύτταρα γεμάτα κερατίνη και διακρίνεται σε τρεις ομόκεντρες στιβάδες:

 Τον μυελό, μια μαλακή ουσία που βρίσκεται στην καρδιά του κορμού και είναι φτιαγμένος από συσσωμάτωμα απύρηνων κυττάρων.

 Τον φλοιό, ο οποίος περιβάλλει τον μυελό και αντιπροσωπεύει το 80% με 90% του βάρους της τρίχας. Αποτελείται από δύο τύπους ινών κερατίνης, τις οριζόντιες και τις κάθετες, οι οποίες προσδίδουν στην τρίχα την ελαστικότητα και τη δύναμή της. Στον φλοιό βρίσκονται επίσης οι χρωστικές της μελανίνης που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους.

 Το περιτρίχιο, την εξωτερική στιβάδα της τρίχας που αποτελείται από άχρωμα λέπια κερατίνης τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο όπως τα κεραμίδια σε μια στέγη, και τα οποία συνδέονται με ένα μεσοκυττάριο υλικό πλούσιο σε λιπίδια. Αν και είναι πολύ λεπτό, ο ρόλος του είναι να προστατεύει τον φλοιό: αυτό είναι που δέχεται όλες τις επιθέσεις της καθημερινής ζωής (νερό, ρύποι, ήλιος, άνεμος κ.λπ.). Η υφή και η λάμψη των μαλλιών σχετίζονται άμεσα με την κατάστασή του, γι' αυτό είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τα μαλλιά μας.

structure-cheveu-TB4-03.png

Η BAILLEUL ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

250

Άδειες κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα (παγκόσμια)

|

56

Χώρες και 16 Θυγατρικές

|

100%

Οικογενειακή επιχείρηση