Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Με κύριο γνώρισμά της το τέλος της περιόδου, η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από ένα πλήθος μικρών διαταραχών που είναι περισσότερο ή λιγότερο δυσάρεστες, ανάλογα με τη γυναίκα. Ξηρότητα και δυσφορία εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορούν να μειωθούν με την υιοθέτηση κάποιων καλών συνηθειών. Εδώ είναι οι συμβουλές μας για τη διατήρηση της ευεξίας στην περιοχή, από την ηλικία των 50 και άνω.

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται γενικά γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Σηματοδοτεί το τέλος της γόνιμης φάσης της γυναίκας, η οποία ξεκινά από την εφηβεία. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) και η ωορρηξία σταματά, όπως και η περίοδος μιας γυναίκας. Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά. Εμφανίζεται μετά από μια παροδική φάση που ονομάζεται προεμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ωορρηξία και οι περίοδοι γίνονται ακανόνιστες και τα επίπεδα ορμονών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά: περίοδοι πλεονάσματος ορμονών εναλλάσσονται με άλλες, όταν αντίθετα, υπάρχει έλλειμα ορμονών.

Οι φορές που τα επίπεδα ορμονών είναι χαμηλά γίνονται όλο και πιο συχνές, μέχρι να εμφανιστεί η εμμηνόπαυση. Αυτή η διαδικασία συχνά συνοδεύεται από μάλλον δυσάρεστα συμπτώματα, η ένταση των οποίων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα: εξάψεις, εναλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου, χαμηλότερη σεξουαλική διάθεση, αύξηση βάρους, οστεοπόρωση, κ.λπ.

intime-menopause-TB4-01.png

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πριν από την εμμηνόπαυση, το αιδοίο και ο κόλπος διατηρούνται συνεχώς υγρά από τις εκκρίσεις που ρέουν από τον κόλπο. Αυτή η φυσική λίπανση είναι απαραίτητη για μια άνετη ευαίσθητη περιοχή και όπως ακριβώς και η εύθραυστη ισορροπία της προστατευτικής χλωρίδας του κόλπου, έτσι και αυτή εξαρτάται άμεσα από τα οιστρογόνα.

Αλλά κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, αν και δεν εξαφανίζονται εντελώς: παρόλο που οι ωοθήκες έχουν σταματήσει την παραγωγή τους, μία μικρή ποσότητα εξακολουθεί να εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και τον λιπώδη ιστό.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής μείωσης των ορμονών, η αιδοιοκολπική περιοχή γίνεται πιο ξηρή, λιγότερο εύκαμπτη και πιο ευάλωτη: περίπου το 50% των γυναικών βιώνουν έντονη ξηρότητα μετά την ηλικία των 50 ετών. Αυτή η κακή λίπανση του κόλπου και του αιδοίου μπορεί να προκαλέσει επίμονη ενόχληση και να κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη ή επώδυνη, διαταράσσοντας έτσι τη σεξουαλική αρμονία των ζευγαριών.

intime-menopause-TB4-02.png

ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τη δυσφορία στην ευαίσθητη περιοχή κατά την εμμηνόπαυση: η υιοθέτηση των σωστών συνηθειών συχνά βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης!

  • • Προσέξτε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
  • Για να διατηρήσετε την ευαίσθητη ισορροπία στην κολπική σας χλωρίδα, η υγιεινή σας πρέπει να είναι πιο ελαφριά από ποτέ μετά την εμμηνόπαυση: μην πλένεστε ποτέ περισσότερες από 2 φορές την ημέρα και αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις και τα σαπούνια. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο, ενυδατικό και καταπραϋντικό προϊόν υγιεινής, ειδικά σχεδιασμένο για την ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή.

  • • FΠαρατείνετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της διεγερτικής φάσης, ο κόλπος γίνεται όλο και πιο υγρός για να προετοιμαστεί για διείσδυση. Αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για να επιτύχετε αυτή τη λίπανση αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, γι’ αυτό παρατείνετε τα προκαταρκτικά ώστε να δώσετε στην ευαίσθητη περιοχή σας τον χρόνο που χρειάζεται για λίπανση.

  • • Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό αν είναι απαραίτητο
  • Υπάρχουν διάφορα είδη, επομένως ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας και δοκιμάστε μερικά διαφορετικά για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Τα κλασικά λιπαντικά χρησιμοποιούνται ακριβώς πριν τη σεξουαλική επαφή για να αναπληρώσουν την έλλειψη φυσικής λίπανσης. Άλλα κολπικά λιπαντικά ή τζελ, που συχνά περιέχουν υαλουρονικό οξύ, λιπαίνουν και ενυδατώνουν τον κόλπο για αρκετές ημέρες και αποκαθιστούν την άνεση στην ευαίσθητη περιοχή, ακόμα κι αν δεν έρχεστε σε σεξουαλική επαφή. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα λιπαντικά που περιέχουν βαζελίνη ή λάδι, γιατί αλλοιώνουν την υφή και την αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών.

  • • Σε περίπτωση επίμονης δυσφορίας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας
  • Ο γυναικολόγος σας θα μπορεί να σας προσφέρει την ενδεδειγμένη ιατρική λύση για την περίπτωσή σας. Σήμερα, διατίθενται διάφορες ορμονικές θεραπείες με βάση τα οιστρογόνα, με τη μορφή χαπιών, επιθεμάτων ή τζελ που μπορούν να βοηθήσουν για να νιώθετε άνετα στην ευαίσθητη περιοχή, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση και των υπόλοιπων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

intime-menopause-TB4-03.png

Η BAILLEUL ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

250

Άδειες κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα (παγκόσμια)

|

56

Χώρες και 16 Θυγατρικές

|

100%

Οικογενειακή επιχείρηση