ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ;

Γεγονός που μας προκαλεί πολύ συχνά ανησυχία, η τριχόπτωση είναι πιο συχνή στους άνδρες, αλλά επηρεάζει και αρκετές γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές και να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία. 

 

Τα μαλλιά ανανεώνονται διαρκώς και είναι απολύτως φυσιολογικό να πέφτουν λίγα καθημερινά, και περισσότερο την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Καθώς μεγαλώνουμε, είναι επίσης φυσικό τα μαλλιά να αραιώνουν: σταδιακά, τα νέα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά από τα προηγούμενα. 

 

Η τριχόπτωση αποτελεί πρόβλημα όταν χάνουμε περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση ή εξαφάνιση της τρίχας, γεγονός που προκαλεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς. 

chute-cheveu-TB4-01.png

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ 

Η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία οφείλεται τόσο σε ορμονικούς όσο και γενετικούς παράγοντες. Είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες, με 1 στους 2 άνδρες να εμφανίζει τριχόπτωση μέχρι την ηλικία των 50 ετών (1)(2), ενώ μερικές φορές μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία. Αρχικά, εκδηλώνεται με αραίωση στις μετωπικές και κροταφικές περιοχές. Στις γυναίκες, παρατηρείται αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού. 

Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται σε αυξημένη ευαισθησία των τριχοθυλακίων στα ανδρογόνα. Αυτές οι ανδρικές ορμόνες προκαλούν επιτάχυνση του κύκλου ζωής της τρίχας, η οποία εξαντλεί σταδιακά τους θύλακες της τρίχας. Έτσι οι θύλακες σταματούν τη δραστηριότητά τους και οι τρίχες λιγοστεύουν. 

(1) – Mounsey AL, Reed SW. Am Fam Physician. 2009 ; 80(4): 356-362. 

(2) – Matard B et Reygagne P. Thérapeutique Dermatologique.Flammarion Médecine Sciences 2001. 


ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Σε αυτή την περίπτωση, οι τρίχες είναι αραιές ή απουσιάζουν σε μερικά σημεία του τριχωτού της κεφαλής, ενώ οι υπόλοιπες τρίχες είναι φυσιολογικές και το τριχωτό της κεφαλής υγιές. Οι δύο κύριες αιτίες αυτού του τύπου αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία (μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί πλήρη τριχόπτωση σε μικρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής) και η τριχοτιλλομανία (ένα νευρικό τικ που έχει να κάνει με το τράβηγμα ή το στρίψιμο των μαλλιών). 

Ορισμένα πολύ σφιχτά χτενίσματα (όπως κότσος, αλογοουρά, πλεξούδες), αν γίνονται συχνά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες στα σγουρά μαλλιά. 

Για να μάθετε περισσότερα για την αλωπεκία, συμβουλευτείτε την ενότητα που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα. 


ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Ορισμένες δερματικές παθήσεις ή λοιμώξεις όπως λειχήνας, λύκος κ.α., καθώς και ουλές από χτυπήματα ή εγκαύματα, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή των τριχοθυλακίων στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια δεν έχουν καθόλου μαλλιά. Είναι σημαντικό να κάνετε γρήγορα διάκριση μεταξύ αυτών των δύο αιτιών: οι φλεγμονώδεις καταστάσεις (λειχήνας και λύκος) μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών εάν διαγνωστούν πολύ αργά. 

Η δερματοφυτία, μια μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να οδηγήσει και αυτή σε απώλεια μαλλιών. Είναι ιδιαίτερα συχνή στα παιδιά. Μετά την επούλωση, παρατηρείται αναγέννηση στις περισσότερες περιπτώσεις. 


ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ (τριχόρροια)

Η ξαφνική, άφθονη και διάχυτη τριχόπτωση, η τελογενής τριχόπτωση, μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικούς παράγοντες (διατροφικές ελλείψεις, λοχεία ή χειρουργική επέμβαση, υπερβολική κόπωση... ) ή σε ψυχολογικούς παράγοντες (συναισθηματικό σοκ, έντονο στρες, κατάθλιψη). Συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, γιατί υποχωρεί μετά από μερικούς μήνες στις περισσότερες περιπτώσεις. 

chute-cheveu-TB3-01.png

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ 

Είναι σημαντικό να κινητοποιηθείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα για να προλάβετε τη φαλάκρα: στην πραγματικότητα, οι θεραπείες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές όσο οι τρίχες δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας μόλις παρατηρήσετε την αρχή της αραίωσης των μαλλιών σας. Θα προσδιορίσει μαζί σας τη φύση της τριχόπτωσης και τα αίτιά της, προκειμένου να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία: τοπική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. 

chute-cheveu

Η BAILLEUL ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

250

Άδειες κυκλοφορίας για φαρμακευτικά προϊόντα (παγκόσμια)..

|

56

Χώρες και 16 Θυγατρικές

|

100%

Οικογενειακή επιχείρηση.