Η απώλεια λίγων τριχών κάθε μέρα είναι απολύτως φυσιολογική. Τα μαλλιά μας ανανεώνονται συνεχώς.
Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια πιθανή φαλάκρα, υπάρχει λόγος ανησυχίας σε περίπτωση επιτάχυνσης της τριχόπτωσης.
Οι αιτίες αυτής της άφθονης τριχόπτωσης μπορεί να είναι πολλαπλές. Ωστόσο, είναι δυνατό να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση εάν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί αρκετά έγκαιρα.
Τριχόπτωση: φυσικό φαινόμενο ανανέωσης
Τα μαλλιά μας, που αποτελούνται από 100.000 έως 150.000 τρίχες, ανανεώνονται συνεχώς.
Κάθε μέρα χάνουμε από 50 έως 100 τρίχες, οι οποίες αντικαθίστανται από νέες.
Κάθε τριχοθυλάκιο στο τριχωτό της κεφαλής μας παράγει μια τρίχα. Η διαδικασία παραγωγής είναι κυκλική. Κατά μέσο όρο για 2 έως 5 χρόνια στους άνδρες και 3 έως 7 χρόνια στις γυναίκες, ο θύλακας παράγει τρίχα με ρυθμό 2 χιλιοστά την εβδομάδα. Στο τέλος αυτής της φάσης ανάπτυξης, οι νεκρές τρίχες παραμένουν προσκολλημένες στο τριχωτό για λίγο, πριν πέσουν. Μόλις χαθούν τα μαλλιά, ο θύλακας ξεκινά μια νέα φάση ανάπτυξης.
Ο κάθε κύκλος μπορεί να επαναληφθεί μεταξύ 20 και 25 φορές πριν τελειώσει.
Λάβετε υπόψη ότι
Με την πάροδο του χρόνου, από κύκλο σε κύκλο, η τρίχα που παράγεται από τους θύλακες γίνεται όλο και πιο λεπτή. Αυτό εξηγεί γιατί ένα ηλικιωμένο άτομο έχει αραιά μαλλιά, αν και εξακολουθεί να έχει τόσες τρίχες στο κεφάλι του.
Τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν διαπιστώσετε ότι μερικές τρίχες παραμένουν στο χέρι σας αφού τις περάσετε στα μαλλιά σας ή πιαστούν στη χτένα ή τη βούρτσα ή εάν δείτε μια να πέφτει στο γραφείο σας.
Μιλάμε για επιτάχυνση της τριχόπτωσης εάν ο αριθμός που χάνεται κάθε μέρα είναι μεγαλύτερος από 100 ή εάν, σε μια οριοθετημένη περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, η τριχόπτωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο υπόλοιπο κρανίο.
Εάν παρατηρήσετε μεγαλύτερη τριχόπτωση, είναι απαραίτητο να κάνετε διάγνωση και να αναζητήσετε την αιτία του προβλήματος.
Οι διάφορες μορφές τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες: γενετικές, ορμονικές, φυσιολογικές ή ψυχολογικές. Μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες.
Ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης.
Η προέλευσή της είναι τόσο ορμονική όσο και γενετική. Οφείλεται στην εμπλοκή δύο παραγόντων:
-παρουσία ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες)
-γενετική προδιάθεση των τριχοθυλακίων να είναι ευαίσθητα στις ανδρικές ορμόνες
Ως αποτέλεσμα, οι ανδρικές ορμόνες προκαλούν επιτάχυνση του κύκλου ζωής της τρίχας, ο οποίος σταδιακά εξαντλεί τους θύλακες της τρίχας. Αυτά καταλήγουν να σταματούν τη δραστηριότητά τους και τα μαλλιά να αραιώνουν.
Ένας στους δύο άνδρες 50 ετών επηρεάζεται από αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ξεκινώντας από την εφηβεία.
Στους άνδρες, η ανδρογενής αλωπεκία εκδηλώνεται αρχικά με φαλάκρα των μετωπιαίων και κροταφικών περιοχών του κρανίου.
Ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες
Οι γυναίκες μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανδρογενετική αλωπεκία.
Τα αίτια είναι τα ίδια όπως και για τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες παράγουν επίσης ανδρικές ορμόνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Αυτή η εντελώς φυσική έκκριση ανδρογόνων εμφανίζεται σε πολύ μικρότερες αναλογίες από ότι στους άνδρες.
Στις γυναίκες, η τριχόπτωση είναι πιο διάχυτη και εξελίσσεται πιο αργά. Διακρίνεται από έλλειψη τριχών στην κορυφή του κρανίου.
Αλωπεκία κατά πλάκες σε φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής: γυροειδής αλωπεκία και τριχοτιλλομανία
Μιλάμε για αλωπεκία κατά πλάκες σε ένα κανονικό τριχωτό της κεφαλής όταν η τρίχα είναι λεπτή ή λείπει από ορισμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής ενώ άλλες περιοχές είναι φυσιολογικές και υγιείς.
Η γυροειδής αλωπεκία και η τριχοτιλλομανία είναι οι δύο κύριες αιτίες αυτού του προβλήματος.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί πλήρη τριχόπτωση σε μικρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.
Η τριχοτιλλομανία είναι ένα νευρικό τικ που αποτελείται από το τράβηγμα ή το στρίψιμο των μαλλιών, προκαλώντας την εξαφάνιση των μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αλωπεκία κατά πλάκες σε κατεστραμμένο τριχωτό της κεφαλής
Ορισμένες ασθένειες ή μολύνσεις του δέρματος καθώς και ουλές λόγω αγχωτικών καταστάσεων ή εγκαυμάτων μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή των τριχοθυλακίων στις επηρεαζόμενες περιοχές. Στη συνέχεια, μιλάμε για αλωπεκία κατά πλάκες σε ένα κατεστραμμένο τριχωτό της κεφαλής.
Εάν η βλάβη του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται σε φλεγμονή, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε γρήγορα την αιτία – για παράδειγμα λειχήνας ή λύκος. Μπορούμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε άμεσα τη σωστή θεραπεία και να αποτρέψουμε τη μη αναστρέψιμη τριχόπτωση λόγω καθυστερημένης διάγνωσης.
Άλλες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη του τριχωτού της κεφαλής, όπως ο λειχήνας ή οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Είναι ιδιαίτερα συχνές στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά τη θεραπεία, παρατηρείται αναγέννηση των τριχών.
Τελογενής τριχόρροια
Η τελογενής τριχόρροια είναι μια διαταραχή του τριχοειδούς κύκλου. Προκαλεί ξαφνική, έντονη και μη εντοπισμένη τριχόπτωση. Μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικούς παράγοντες (διατροφικές ανεπάρκειες, μετά τον τοκετό ή άλλες επεμβάσεις, υπερβολική κόπωση κ.λπ.) ή ψυχολογικούς παράγοντες (συναισθηματικό σοκ, έντονο στρες, κατάθλιψη).
Αυτή η προσωρινή μορφή τριχόπτωσης θεωρείται καλοήθης.
Πρόληψη ή αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Όταν παρατηρήσετε την αρχόμενη αραίωση των μαλλιών σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο χωρίς καθυστέρηση, για να έχετε μια διάγνωση. Η γρήγορη δράση μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η φαλάκρα. Ανάλογα με τη φύση της τριχόπτωσης και τις αιτίες της, μπορούν να εξεταστούν διάφορες θεραπείες: τοπική αγωγή, φάρμακα από το στόμα ή χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.