Η μυκητίαση στο πόδι είναι μια πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος.
Μπορεί να επηρεάσει τα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα των ποδιών και τις μεσοδακτύλιες πτυχές, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως κνησμό, ερυθρότητα, σκάσιμο και δυσάρεστη οσμή. Εδώ μπορείτε να κατανοήσετε τα συμπτώματα, τις αιτίες της λοίμωξης και τις πιθανές θεραπείες για δερματικές μυκητιάσεις.
Συμπτώματα μυκητίασης στο πόδι ή «πόδι του αθλητή»
Η μυκητίαση στο πόδι μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την προσβεβλημένη περιοχή. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
● Κνησμό, ερυθρότητα και ερεθισμό ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
● Φουσκάλες και σκασίματα στο δέρμα
● Πυκνά, κιτρινωπά και εύθραυστα νύχια
● Δυσάρεστη οσμή
Σας λέει κάτι η μυκητίαση «πόδι του αθλητή»; Γνωστή και ως tinea pedis, είναι μια πολύ συχνή (μυκητιασική) λοίμωξη (κυρίως μεταξύ των αθλητών, αλλά όχι μόνο), που προκαλείται από έναν μύκητα που τρέφεται με κερατίνη από το δέρμα και τα νύχια, και ονομάζεται «δερματοφυτίαση». Το «πόδι του αθλητή» μπορεί να είναι επώδυνο εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.
Τα αίτια της δερματικής μυκητίασης στο πόδι
Η μυκητίαση στο πόδι προκαλείται από μια ομάδα μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα.
Αυτά τα τελευταία αναπτύσσονται σε ζεστές και υγρές περιοχές: πόδια κλεισμένα σε παπούτσια και κάλτσες, υπερβολική εφίδρωση, όταν περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και αποδυτήρια, όταν φοράτε κλειστά παπούτσια και όταν η υγιεινή των ποδιών είναι κακή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης στο δέρμα και στα δάχτυλα των ποδιών.
Θεραπείες κατά της λοίμωξης: πώς να αποφύγετε τις μυκητιάσεις στο πόδι
Τα νέα είναι καλά! Ορισμένες απλές συμβουλές υγιεινής βοηθούν στην αντιμετώπιση της μυκητίασης «πόδι του αθλητή»!
1. Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά: να πλένετε τακτικά τα πόδια σας με νερό και cleansing gel, και, εάν είναι εφικτό, να προτιμάτε μια ειδική και απαλή φόρμουλα δοκιμασμένη σε επιδερμίδες που έχουν τάση για μυκητιάσεις. Στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
2. Κόβετε τακτικά τα νύχια σας και περιποιηθείτε τους κάλους σας.
3. Φοράτε κατάλληλα παπούτσια: να αποφεύγετε τα πλαστικά και τα στενά παπούτσια, μιας και διευκολύνουν την εφίδρωση και την υγρασία. να επιλέγετε παπούτσια από δέρμα, από καραβόπανο ή από υλικά που επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν.
4. Αλλάζετε τακτικά κάλτσες: να φοράτε καθαρές κάλτσες και να τις αλλάζετε καθημερινά ή συχνότερα εάν ιδρώνετε πολύ.
5. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους: τα ντους, τα αποδυτήρια, οι πισίνες και τα γυμναστήρια είναι μέρη όπου οι μύκητες μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα.
6. Κάντε τακτικά ποδόλουτρα με μαγειρική σόδα και χλιαρό νερό για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της μυκητίασης στο πόδι.
Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό;
Εάν παρόλα αυτά προσβληθείτε από επίμονη ή επαναλαμβανόμενη μυκητίαση στο πόδι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για διάγνωση και κατάλληλη αγωγή (αντιμυκητιασική αγωγή) - ειδικά εάν η λοίμωξη δεν εξαφανιστεί με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα.
● Συμβουλευτείτε γιατρό εάν το πόδι σας είναι κόκκινο, ζεστό και σας πονάει
● Οι διαβητικοί πρέπει να επισκέπτονται τον/τη γιατρό καθώς τα προβλήματα στα πόδια μπορεί να είναι πιο σοβαρά
● Συμβουλευτείτε γιατρό εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.
● Απαιτείται προσοχή για έγκυες γυναίκες ή ηλικιωμένους.
Πηγές:
● Assurance Maladie, Comment prendre soin de ses pieds, 2022.
● Assurance Maladie, La consultation et le traitement en cas de mycose cutanée, 2021
● Assurance Maladie, Cors, callosités et durillons aux pieds : que faire et quand consulter ? 2022.